Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Будівництво нових елеваторів та зерносховищ - обов'язкова умова розвитку сільськогосподарської галузі Харківщини

Будівництво нових елеваторів та зерносховищ - обов'язкова умова розвитку сільськогосподарської галузі Харківщини

У Харківській області діє 59 зерносховищ. Як зазначив сьогодні в ефірі програми «Ранковий ексклюзив» на обласному радіо директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Віталій Панов, на даний момент будівництво нових сучасних зерносховищ - одне з найважливіших завдань для розвитку АПК в області. «Загальний обсяг діючих в області зерносховищ становить 2 млн. 237,1 тис. тонн. Якщо говорити про врожай 2012 року, то на хлібоприймальні підприємства області надійшло на зберігання 1 млн. 558 тис. тонн зерна, тобто, у нас був резерв. Але я вважаю, зараз вже потрібно замислюватися про створення нових складів зберігання, тому що Міністерство АПК і губернатор Харківської області Михайло Добкін ставлять перед сільгоспвиробниками області завдання збільшення обсягів виробництва зернових культур, і для його виконання потрібні нові, більш сучасні склади зберігання, які зможуть конкурувати з існуючими за цінами на обробку і зберігання», - підкреслив він.

За словами Віталія Панова, на даний момент в області вже ведеться робота з розширення мережі зерносховищ. Зокрема, у Великобурлуцькому районі зараз будується елеватор на 60 тисяч тонн, куди інвестор вкладає близько 6 мільйонів доларів. Це вигідно і сільгоспвиробникам, і інвесторам, - підкреслює директор Департаменту.

«Якщо буде перспектива збільшення обсягів, то, вклавши гроші в будівництво нового сховища, комерційна структура в будь-якому випадку гарантує собі надалі прибуток і затребуваність. Тому я думаю, що це перспективний напрям у сільгоспвиробництві. Те ж саме стосується і овочесховищ. Ні для кого не секрет, що після збирання врожаю у нас вартість овочів одна, а взимку і навесні - інша, тому багато сільгоспвиробників вже замислюються про будівництво овочесховищ», - зазначив Віталій Панов.