Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

При використанні піротехніки слід дотримуватися елементарних правил безпеки

При використанні піротехніки слід дотримуватися елементарних правил безпеки

У період новорічних і різдвяних свят значно зростає небезпека отримання травм від піротехніки. В ефірі програми обласного радіо «Ранковий ексклюзив» помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін дав ряд рекомендацій, які дозволять звести ризик до мінімуму. За його словами, піротехніка, яку купують на відкритих майданчиках – на базарах, біля виходів метро – вже несе в собі небезпеку. Вона відволожується. «Чому при запуску феєрверків люди отримують травми? Як правило, через 20-30 секунд заряд спрацьовує, але волога або неякісна піротехніка може дати збій. До виробу, який не спрацював, не можна підходити протягом 20-30 хвилин – він може вибухнути в будь-яку секунду. Після закінчення цього часу можна підійти і засипати його снігом, але другу спробу робити не варто», – зазначив він.

Існують правила зберігання і реалізації піротехнічних виробів. Піротехніку слід купувати тільки в спеціалізованих магазинах – там покупцям дадуть будь-яку консультацію, можна ознайомитися з інструкцією і взяти пам'ятку з безпеки.

Мінімальна дистанція до будівель і автомобілів має становити 50 метрів – ця відстань безпечна навіть у тому випадку, якщо ракета змінить траєкторію. Поки вона долетить до будови, то втратить силу. Також не слід запускати феєрверки під деревами – гілки можуть непередбачувано змінити напрямок ракети.

Ігор Лупандін також звернув увагу на те, що не можна використовувати піротехнічні пристрої, вживши певну дозу алкоголю, а їх реалізація дітям до 18 років категорично заборонена.