Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Безпечна для людини товщина льоду на замерзлому водоймищі – не менше 7-10 сантиметрів

Безпечна для людини товщина льоду на замерзлому водоймищі – не менше 7-10 сантиметрів

Лід на замерзлих водоймах завжди несе в собі небезпеку для життя людей. Як зазначив у програмі обласного радіо «Ранковий ексклюзив» помічник начальника Головного управління МНС України в Харківській області Ігор Лупандін, перед тим, як вийти на лід, слід оцінити його товщину, колір, врахувати наявність рослинності. «Для, того, щоб одна людина могла просто пройтися по льоду, мінімальна товщина повинна бути 7-10 см. Це не означає, що за нею через 2-3 метри може йти друга, для гри в хокей або групи людей необхідно 25-30 см. Для рибалок, які роблять лунки і зменшують безпеку льоду – між лунками може пролягти тріщина – рекомендується 15-20 см», – повідомив він.

Ігор Лупандін наголосив, що ці вимоги справедливі для чистої водної гладі, але також слід враховувати рослинність – вона зменшує безпеку льоду і робить його пухким.

«Важливо враховувати колір льоду – він повинен бути світло-сірим. Якщо він матовий, як кажуть, вода з молоком, значить, лід багатошаровий, зі снігом. Він може бути нагорі щільним, а всередині – рихлим, неміцним. Коли випадає сніг на тонкий лід, а потім він береться кіркою – виходить такий шаровий пиріг. Це дуже небезпечно», – додав помічник начальника ГУ МНС у Харківській області.

Ігор Лупандін також дав рекомендації рибалкам не виходити на лід без мотузки 15-20 метрів. За його словами, також окрему небезпеку представляють водойми, які взимку не покриваються льодом повністю, наприклад, Комсомольське водосховище на межі Зміївського та Балаклійського районів. Трагічні випадки трапляються, коли рибалки використовують на воді гумові човни. Лід уздовж берега тонкий і дуже гострий, і легко ріже такий човен, а вода дуже холодна, і людині, що туди  потрапила, дуже складно вибратися, особливо з урахуванням товстого зимового одягу.