Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Тривимірна технологія та комп'ютерна томографія - складові стоматологічного обслуговування чорнобильців

Тривимірна технологія та комп'ютерна томографія - складові стоматологічного обслуговування чорнобильців

«У цьому році була істотно змінена система надання послуг зубопротезування для чорнобильців. В обласній стоматологічній поліклініці виділено кілька кабінетів, де вони проходять санацію та зубопротезування. Чорнобильці обслуговуються позачергово. Крім того, в обласній стоматологічній поліклініці завтра почне працювати діагностичний комплекс на основі конусно-променевого комп'ютерного томографа Planmeca ProMax, аналогів якого на території Харківщини немає. Він був придбаний і встановлений за рахунок благодійного фонду, і за договором соціального партнерства всі чорнобильці, які потребуватимуть обстеження на цьому обладнанні, будуть проходити його безоплатно. Це ще одна складова і в поліпшенні якості медичного обслуговування, і в захисті соціальних прав чорнобильців», - зазначив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

За його інформацією, цього року зубопротезування пройшли 406 чорнобильців (306 з області, 100 - з Харкова). Список людей, які потребують зубопротезування, проходить узгодження з чорнобильськими організаціями, щоб не було преференцій тій чи іншій людині.

«У цьому році ми виділили на зубопротезування чорнобильців 230 тис. грн. Парадокс в тому, що в минулі роки виділялося на 60 тисяч більше, а зубопротезування проходило на 50 осіб менше. Тобто, сьогодні схема цільового використання коштів дає свій результат. Відповідно до черговості, яка визначається чорнобильськими організаціями, люди поступово знімаються з черги. У цьому році це 406 осіб. Я впевнений, що в наступному році ми в два рази збільшимо і суму, і кількість людей», - підкреслив Ігор Шурма.

Довідка. Апарати Planmeca ProMax дозволяють отримувати високоякісні панорамні знімки, знімки скронево-нижніх щелепних складів, а також 3D об'ємні комп'ютерні томограми. Результати 3D досліджень записуються на компакт-диск, наприклад, для передачі на консультацію лікарю. Результати досліджень видаються пацієнтові протягом 10 хвилин. За бажанням пацієнта або лікаря можливе надання опису знімка. Вартість апарату Planmeca ProMax становить 1 млн. грн.

Теги