Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харкові презентовано роботизовану систему «Локомат» для рухової реабілітації пацієнтів із ДЦП (доповнено)

В Харкові презентовано роботизовану систему «Локомат» для рухової реабілітації пацієнтів із ДЦП (доповнено)

Сьогодні в клініці УкрНДІпротезування відбулася презентація роботизованої системи «Локомат» («Hocoma», Швейцарія) для рухової реабілітації пацієнтів із ДЦП. З технологією реабілітації та роботою системи ознайомився заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. Система «Локомат» дозволяє одночасно використовувати в реабілітаційній практиці вертикалізацію і розвантаження ваги пацієнта з формуванням ходьби, що дає змогу засвоїти навички стояння й ходьби, підвищує мотивацію до самостійної ходьби та значно скорочує строки реабілітації. На початку тренувань система забезпечує пасивні рухи нижніх кінцівок, а по мірі відновлення рухів частка активної участі хворого в локомоції збільшується.

Вперше Харків отримав можливість використовувати систему «Локомат» в цьому році. За 4 тижня користування роботизованою системою курс реабілітації пройшли 8 дітей із ДЦП, мешканці Харкова і Харківської області. За попередніми результатами застосування «Локомату» у пацієнтів збільшився обсяг рухів у суглобах нижніх кінцівок, виріс ступінь активної участі хворих у пересуванні, підвищилась витривалість до фізичних навантажень.

У клініці УкрНДІпротезування планується проведення курсу реабілітації в роботизованій системі «Локомат» дітей після малоінвазивної корекції м'язового тонусу. В майбутньому планується продовження курсу реабілітації із застосуванням фізичних методів, фізіотерапії та кинезітерапії в роботизованій системі «Локомат».

Як зазначив Ігор Шурма, в Харківській області станом на сьогодні зареєстровано 923 дитини, уражених дитячим церебральним паралічем. 30% з них потребують проходження реабілітації на такому апараті.

«На сьогоднішній день докладається максимум зусиль, щоб цих дітей повернути до повноцінного життя. На жаль, ми маємо дуже обмежені можливості міської дитячої клінічної лікарні №5, де діти проходять певні реабілітаційні заходи. Ми маємо дуже потужний реабілітаційний центр в Трускавці, але, на превеликий жаль, цього замало, щоб повертати дітей до повноцінного життя. Завдяки спільним зусиллям Міністерства соціальної політики України, промислового об’єднання «Укрпротез» та Харківської обласної державної адміністрації один з шести «Локоматів» потрапив на Харківщину, що значно підвищить ефективність реабілітації дітей з ДЦП», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що у клініці УкрНДІпротезування проходитимуть реабілітацію діти не лише з Харківщини, але й з інших регіонів України. Діти з Харківщини будуть проходити лікування за направленням Головного управління праці та соціального захисту населення ХОДА. Система реабілітації також включає проведення досліджень адаптаційно-компенсаторних можливостей дітей, «Диспорт»-терапію з фіксацією досягнутих результатів лікування гіпсуванням. Такий курс супровідної терапії коштує 5,4 тис.грн. Для дітей він буде безоплатним.