Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Підприємництво в Харківській області розвивається, незважаючи на складні економічні умови. Михайло Добкін

Підприємництво в Харківській області розвивається, незважаючи на складні економічні умови. Михайло Добкін

Як зазначив сьогодні в ході прес-конференції голова ХОДА Михайло Добкін, незважаючи на складну економічну ситуацію у світі, в Харківській області є чітка тенденція до розвитку підприємництва. «Кількість наших підприємців збільшується. Навіть якщо взяти структуру підприємництва щодо його поділу на малий і середній бізнес - вона розвивається, це вже не такий примітивний рівень, як в 1990-х роках, а сучасні невеликі підприємства, що забезпечують робочими місцями невелику кількість людей. У нас не ідеальні умови, національне законодавство недостатньо ліберальне в цьому плані, існує серйозний тиск на молодий бізнес, але вести справи в Харківській області сьогодні можливо», - підкреслив він.

За словами очільника області, іноземний бізнес ставиться обережно до інвестування в Україну, але це пов'язано більшою мірою з ризиками роботи в умовах економічної кризи, а не з інвестиційним кліматом в країні.

«За запевненням таких акул бізнесу, як «Shell», їм у Харківській області та в Україні комфортно, і документи швидко отримують, немає ніяких бюрократичних зволікань. Тут справа не в бізнес-кліматі, а в дуже серйозних ризиках ведення бізнесу, які є в нинішніх економічних умовах. Банки не кредитують, тому що бачать сьогодні критичні ризики для повернення своїх коштів, а раз банківська система завмерла в очікуванні, звичайно, розвиток бізнесу сильно гальмується», - зазначив Михайло Добкін.