Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін ініціював звернення до Президента України від імені депутатів облради з проханням внести зміни в українське законодавство і визнати інтернет-видання засобами масової інформації

Михайло Добкін ініціював звернення до Президента України від імені депутатів облради з проханням внести зміни в українське законодавство і визнати інтернет-видання засобами масової інформації

Сьогодні в ході пленарного засідання ХVII сесії Харківської обласної ради голова ХОДА Михайло Добкін звернувся до депутатів обласної ради з пропозицією направити звернення до Президента України Віктора Януковича, Голови Верховної Ради Володимира Рибака, Голови Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення Володимира Манжосова, Голови Національної Спілки журналістів Олега Наливайка з проханням прискорити внесення змін до українського законодавства з питань інформації та ЗМІ. За його словами, визнання інтернет-видань засобами масової інформації зробить їх відповідальними за опубліковану інформацію так само, як зараз відповідають за свої повідомлення радіо, телебачення та друковані видання. В існуючих умовах публікації в інтернет-виданнях і коментарі читачів до них нерідко розпалюють ворожнечу в суспільстві і пропагують насильство. Зокрема, ця тенденція дуже яскраво простежується у повідомленнях щодо жорстокого вбивства судді Фрунзенського районного суду міста Харкова Володимира Трофимова та членів його родини.

«Мова йде про те, що відбувалося в інтернет-виданнях, які мають велику кількість читачів. Ті пропозиції та висловлювання, які звучать від анонімних авторів, що приховують свої імена під всілякими ніками, - це висловлювання людей, які свідомо чи несвідомо ведуть до розпалювання протистояння, пропаганди жорстокості і до низького знущання над пам'яттю загиблих людей. У той же час у Верховній Раді України вже давно знаходиться закон про те, щоб визнати інтернет засобом масової інформації, тоді б інтернет-спільноти жили за тими законами, які прописані друкованим органам, а неприйняття такого закону породжує повну безконтрольність», - підкреслив глава області.

У зв'язку з цим Михайло Добкін ініціював прийняття звернення до керівництва держави з проханням прискорити внесення змін до законодавства. Депутати підтримали цю пропозицію.

«Ми підтримуємо звернення суддів Харківської області щодо проведення парламентських слухань з питання відповідальності власників інтернет-ресурсів за поширення жорстокості, заклики до вбивств і розпалювання ворожнечі на сторінках інтернет-видань. Ми, депутати Харківської обласної ради, звертаємося з проханням дати відповідне розпорядження підготувати зміни до законодавства України «Про телебачення і радіомовлення», а також «Про інформацію» в частині визнання інтернет-видань засобами масової інформації. Як ЗМІ інтернет-видання не зможуть поширювати інформацію, яка порушує відповідні статті цих законів, а їх власники будуть змушені нести відповідальність, у тому числі й кримінальну», - йдеться у зверненні.