Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина відзначає Всеукраїнський тиждень права

Харківщина відзначає Всеукраїнський тиждень права

З 10 по 16 грудня країна відзначає Всеукраїнський тиждень права, який було засновано Указом Президента України від 8 грудня 2008 року в рамках святкування 60-ї річниці з дня проголошення Загальної декларації прав людини. Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції заступник голови ХОДА Олег Анпілогов, на Харківщині в рамках Всеукраїнського тижня права проводиться комплекс заходів, спрямований на підвищення юридичної грамотності усіх верств населення. «10 грудня у всіх навчальних закладах Харківської області проведено Всеукраїнський урок «Права людини», присвячений Загальній декларації прав людини. В обласному притулку для дітей і обласному центрі соціальної та психологічної реабілітації дітей проведено виховну годину «Конституція України - основний закон держави». Нещодавно в Шевченківському районному суді було проведено День відкритих дверей для учнів професійного аграрного ліцею, яким було продемонстровано робочі приміщення, зали судових засідань. Їм розповіли про принципи правосуддя в країні, принципи судоустрою, про структуру районного суду. Діти дізналися, як важливо молодій людині з самого початку знати свої права, відповідати за свої вчинки, як важливо бути законослухняним громадянином і стикатися в житті з судом виключно як з інструментом захисту своїх прав і свобод», - підкреслив заступник керівника області.

За його словами, також в рамках Всеукраїнського тижня права в Харківській області проводяться тематичні виставки, вікторини і змагання, круглі столи, семінари та лекції в бібліотеках, серед трудових колективів різних підприємств. Особлива увага приділяється правовому вихованню дітей.

«Для учнів початкових класів проводяться заняття на теми: «Мої права», «Права та обов'язки дитини»; виховні години на тему «Я дитина. Я громадянин», «Мої права», «Наші права - щасливе дитинство». До відома учнів молодших класів в ігровій формі доводяться основи прав дитини, для закріплення цих знань діти малюють малюнки на тему «Права, які я знаю». Для учнів старших класів проводяться лекції на теми: «Кримінальна відповідальність неповнолітніх», «Основний закон України - Конституція», - повідомив Олег Анпілогов.

Крім цього до Всеукраїнського тижня права був приурочений брейн-ринг, який відбувся в Києві. Харківську область на турнірі представляла команда НУ «Юридична академія імені Ярослава Мудрого», яка в змаганні з 21 командою вищих навчальних закладів України посіла друге місце.