Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У 2012 році за первинною правовою допомогою до облдержадміністрації звернулося понад тисячу осіб

У 2012 році за первинною правовою допомогою до облдержадміністрації звернулося понад тисячу осіб

За 11 місяців 2012 року юристи Харківської облдержадміністрації розглянули близько 1200 письмових звернень та прийняли понад 200 громадян. Про це повідомив сьогодні в ході прес-конференції заступник голови ХОДА Олег Анпілогов. «Ми готові кожному громадянину, який звертається до нас письмово або усно, приділити належну увагу, розібратися в кожному питанні, яке його хвилює, і надати дієву допомогу в захисті його законних прав та інтересів», – підкреслив він.

Олег Анпілогов нагадав, що законодавство України визначає 2 види безоплатної правової допомоги: первинну і вторинну. Є наступні види первинної безоплатної правової допомоги: надання правової інформації про законодавство України, надання роз'яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру, крім процесуального, надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної безоплатної правової допомоги.

На відміну від первинної правової допомоги, право на отримання якої мають всі громадяни України, безкоштовна вторинна правова допомога надається окремим групам осіб, визначеним законодавством, зокрема, це малозабезпечені, діти-сироти, біженці, ветерани війни. Вторинна допомога включає захист від обвинувачення, представництво інтересів в судах та інших органах і складання документів процесуального характеру.

Заступник губернатора також повідомив, що спектр питань, з якими звертаються громадяни, дуже широкий, починаючи від бездіяльності працівників правоохоронних органів на місцях, закінчуючи розділом майна між подружжям і земельними питаннями.

«Здійснюючи прийом громадян в обласній адміністрації і будучи на виїзних прийомах у районах області, я помітив, що найчастіше звертаються з питань порушення земельного законодавства, необ'єктивного з точки зору того, хто звертається, розгляду заяв в правоохоронні органи, питань соціального захисту, з якими звертаються пенсіонери, інваліди, діти війни та учасники війни. Це найболючіші точки в соціальному організмі, які сьогодні хвилюють громадян», – підбив підсумок Олег Анпілогов.