Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В рамках співпраці з Європейським союзом та ПРООН на Харківщині реалізується 24 проекти

В рамках співпраці з Європейським союзом та ПРООН на Харківщині реалізується 24 проекти

Відбулося III засідання обласної координаційної ради проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду II». Проект спрямований на стабільний соціальний та кономічний розвиток за активної участі місцевих громад і співфінансується Європейським Союзом та Програмою розвитку ООН. Зокрема, у Харківській області реалізуються ініціативи, спрямовані на енергозбереження в закладах соціальної сфери, ремонт ФАПів та амбулаторій сімейного лікаря, поліпшення водопостачання та утилізацію відходів. У засіданні взяли участь заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Денис Ткачов, голова постійної комісії Харківської облради з питань бюджету Людмила Немикіна, координатор Харківського обласного ресурсного центру громад МРГ Галина Чала, а також представники Балаклійського, Борівського, Великобурлуцького, Дворічанського, Красноградського та Ізюмського районів.

«Друга фаза цього проекту ПРООН стартувала у нас 7 липня 2011 року, було відібрано 6 районів, в яких реалізовується 24 проекти в різних сільських та селищних радах. Проект реалізовувався успішно. Його цінність і результат полягає в тому, що він змінює ментальність людей, відношення до прийняття рішень на місцях у тих жителів територіальних громад, які безпосередньо беруть участь у вирішенні поставлених перед ними проблем і спільними зусиллями впроваджують проекти в життя. Коли на власні очі можна побачити відчутні результати – це породжує абсолютно інше ставлення до тих матеріальних цінностей, які отримує громада після завершення проекту», – зазначила Людмила Немикіна.

За її словами, співфінансування проектів з обласного бюджету в обсязі 10% було передбачено в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування.

Як повідомив Денис Ткачов, на Харківщині загальний бюджет реалізації проекту МРГ склав 5 млн. 387 тис. грн., з них внесок ПРООН та ЄС – 2 млн. 559 тис. грн., обласного та місцевих бюджетів – 2,5 млн. грн. і громади – 323 тис. грн.

«Цей проект має новаторський характер не тільки для Харківської області, але і для України в цілому, оскільки проблематика, що порушується, та шляхи вирішення проблем унікальні, а ті кроки, які були зроблені і робляться для реалізації проекту, послужать зразком і орієнтиром для інших громад, районів і областей», – підкреслив він.

Довідка. Цей проект фінансується Європейським Союзом, співфінансується та впроваджується Програмою розвитку ООН. ПРООН – глобальна мережа ООН в галузі розвитку, яка виступає за позитивні зміни та надає країнам доступ до знань, досвіду та ресурсів, допомагаючи знайти власні шляхи розв'язання глобальних та національних проблем. ПРООН співпрацює з 166 країнами світу.
На конкурсній основі в кожному з 6 районів-учасників Харківської області було обрано не менше 4-х проектів для співфінансування. Проектом МРГ-II оплачується 50% вартості в межах 10 тис. дол США, від 45% – місцевими бюджетами і 5% – територіальною громадою.