Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Відбулося покладання квітів до меморіальної дошки Альфреду Федецькому з нагоди першого публічного кіносеансу

Відбулося покладання квітів до меморіальної дошки Альфреду Федецькому з нагоди першого публічного кіносеансу

Сьогодні в рамках проекту «Харьковская сирень. PS» відбулося урочисте покладання квітів до меморіальної дошки польському фотографу Альфреду Федецькому з нагоди першого публічного кіносеансу у Харкові 2 грудня 1896 року. У церемонії взяли участь співголова оргкомітету Міжнародного кінофестивалю «Харьковская сирень», начальник управління у справах преси та інформації ХОДА Вікторія Маренич, директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко, а також кінокритик, член журі кінофестивалю Володимир Миславський. «Мені дуже приємно знаходитися сьогодні тут, на цьому самому місці, яке є дуже знаковим для Харкова. 2 грудня 1896 року в цьому будинку відбувся перший публічний кіносеанс, за що ми маємо бути вдячні польському фотографу, харків'янину Альфреду Федецькому. У далекому 1896 році ним був заданий такий імпульс, який досі накладає відбиток на новітню історію України, а травень, коли традиційно відбувається кінофестиваль «Харьковская сирень», став новою відміткою в історії Харкова і кінематографу», – зазначила Вікторія Маренич.

Альфред Федецький був знаменитим фотографом і одним з перших кінематографістів Російської імперії. Як зазначив головний диригент філармонії, саме ним в Харкові була зроблена найкраща фотографія композитора Петра Чайковського, яка прикрашає тепер кабінети багатьох діячів мистецтва.

«Ми з гордістю згадуємо про те, що в нашому залі були показані ті перші фільми і робимо все для того, щоб мистецтво Федецького не було забуто. Це видатна людина. Як будь геній, ця людина тягне за собою цілі напрямки в мистецтві – і в кінематографі, і в фотографії, і в музиці», – підкреслив Юрій Янко.

«Харків – велике місто. І фестиваль «Харьковская сирень» сприяє цьому. Якщо ми з вами зараз зробили б подорож у часі на 100 років вперед, то побачили б, що цей фестиваль залишився в історії нашого міста і нашої України. Він обіцяє нам ще багато нових відкриттів, пов'язаних з історією Харкова і з історією кіно», – додав Володимир Миславський.

Довідка. 2 грудня 1896 року в стінах будівлі Харківської обласної філармонії, де тоді знаходився оперний театр, відбувся перший публічний кіносеанс Альфреда Федецького. Кіносеанс проходив у переповненому залі і викликав величезний інтерес до мистецтва, яке в ті часи тільки зароджувалося. Меморіальна дошка польському фотографу родом з Харкова Альфреду Федецькому була відкрита на будівлі філармонії за адресою (вул. Римарська, 21) в рамках II кінофестивалю «Харьковская сирень» 17 травня 2010 року.