Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині вшанували пам'ять жертв Голодомору

На Харківщині вшанували пам'ять жертв Голодомору

Сьогодні в Молодіжному парку біля Пам'ятного знака - Хреста жертвам голодомору, відбулося урочисте покладання квітів, присвячене Дню пам'яті жертв голодоморів. У церемонії брали участь начальник управління внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю ХОДА Володимир Зінченко, представники Слобідського козацтва і харків'яни. Урочисту панахиду вів єпископ Харківський і Богодухівський Преосвященніший Владика Лаврентій.

Володимир Зінченко розповів про те, що День пам'яті жертв голодоморів - щорічний національний пам'ятний день в Україні, пам'ятна дата установлена за указом Президента України в 1998 році. З ініціативи Інституту Національної пам'яті створена Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років, яка складається з 18 регіональних томів та зведеного тому. Центральним елементом томів є мартирологи (поіменні списки), до яких включено дані про мешканців, що померли під час Голодомору. Всього до мартирологу занесені імена 882 510 осіб, померлих в 1932-1933 рр., і цей список не є вичерпним.

«Дуже складно говорити про те горе та скорботу, які оволодівають нами в цей день, - звернувся до присутніх на панахиді Володимир Зінченко, - сьогодні на деяких дискусіях кажуть, що така ціна прогресу. Але я впевнений, людське життя не може бути ціною прогресу. Наше завдання пам'ятати про це і не допустити подібного надалі».