Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Втрати перевізників за перевезення пільговиків компенсуються з держбюджету лише на 20%

Втрати перевізників за перевезення пільговиків компенсуються з держбюджету лише на 20%

Як зазначив сьогодні під час селекторної наради заступник начальника Головного управління промисловості, транспорту і зв’язку ХОДА Антон Новіков, однією із значних проблем для автомобільного транспорту залишається перевезення пільгових категорій громадян в умовах обмеженого фінансування. За його словами, мінімальна потреба на відшкодування втрат доходів від перевезення громадян пільгових категорій, яких в Харківській області налічується 738 тис. осіб, метрополітеном, міським електричним транспортом, залізничним транспортом та автотранспортом у 2012 році складає в цілому 443,6 млн. грн., в тому числі: по Південній залізниці в межах Харківської області – 45,8 млн. грн., по автомобільному транспорту – 117,4 млн. грн., по метрополітену – 92,4 млн. грн., по міськелектротранспорту – 188 млн. грн.

Державним бюджетом України на 2012 рік Харківській області на компенсацію втрат доходів перевізників за пільговий проїзд окремих категорій громадян всіма видами транспорту передбачена субвенція в сумі 88,5 млн. грн. (або 20% від мінімально необхідного рівня).

«Законодавство України передбачає надзвичайно широке коло надання пільг з оплати спожитих транспортних послуг багатьом категоріям громадян. Нормативно-правові акти з цих питань ухвалювалися подекуди без урахування змін, що відбувалися в суспільстві, і нових соціально-економічних реалій. Внаслідок цього окремі соціальні програми часто не узгоджені між собою, має місце їх дублювання, постійно існує дефіцит фінансових ресурсів для забезпечення пільг. Вже давно назріла необхідність заміни пільг як форми соціального захисту населення на адресну грошову допомогу, яка забезпечить реалізацію конституційного права на соціальний захист, створить економічні і соціальні передумови для підтримки незахищених верств населення», – повідомив Антон Новіков.

Теги