Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Програма відродження Печенізького водосховища розрахована на 5 років

Програма відродження Печенізького водосховища розрахована на 5 років

Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Віталій Панов, 20 жовтня в рамках програми відродження Печенізького водосховища почалося його зариблення товстолобом і білим амуром. Адже саме ця риба добре біологічно очистить водосховище. «Робота з зариблення триває, тому що за один день технічно неможливо  близько 450 тис. особин перевести і випустити у водосховище. Хочу відзначити, що зариблення йде дволіткою, що дає можливість рибі добре перезимувати. Наступне зариблення ми плануємо здійснити вже навесні, але це зариблення з наукового обгрунтування буде більш дрібною рибою, оскільки вона зможе нормально адаптуватися. Восени знову запустимо крупну рибу. І так протягом п'яти років. Саме на такий термін розрахована програма з відродження Печенізького водосховища», - сказав Віталій Панов.

За його словами, за рекомендаціями вчених протягом найближчих двох років на водосховищі не здійснюватиметься промисловий вилов риби. Натомість, згідно з науковим обгрунтуванням, у 2015 року близько 250-300 тонн риби будуть виловлювати і доставляти в торговельні мережі. При цьому буде здійснюватися постійне поповнення нових особин малька: не тільки товстолоба чи білого амура - у подальшому планують вирощувати і коропа.

Віталій Панов також підкреслив, що крім біологічного очищення водосховища, буде здійснюватися і механічне.

«Ми плануємо при потребі десь розчистити і русло річки, навести порядок на берегах. У цьому році ми тільки почали. Крім цього, вчені рекомендують провести хімічну очистку водоймища. Всі ці питання ми будемо розглядати та коригувати в процесі реалізації програми», - додав директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА.