Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Збереження генофонду живих організмів - найбільш важлива проблема медичної науки

Збереження генофонду живих організмів - найбільш важлива проблема медичної науки

«В даний час немає більш важливої проблеми в медичній науці, ніж збереження генофонду живих організмів. Від її розв'язання значною мірою залежить майбутнє існування людини на планеті. Значимість цієї проблеми одними з перших зрозуміли вчені України і, зокрема, Харкова», - зазначив в ході конференції на тему «Актуальні проблеми кріобіології і кріомедицини» заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

За його словами, для вирішення цих завдань в Інституті проблем кріобіології і кріомедицини (ІПКіК) НАН України створено низькотемпературний банк зберігання різних біологічних об'єктів, у тому числі генофонду людини.

«Розробка сучасних кріотехнологій, застосування світових стандартів тестування якості дозволила низькотемпературному банку інституту посісти одне з провідних місць в системі тканинних банків світу», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також зазначив, що в даний час проблема лікування онкозахворювань крові у дітей стає надзвичайно актуальною. Вченими різних країн ведуться пошуки альтернативних методів лікування даної патології, одним з яких є пересадка гемопоетичних стовбурових клітин пуповинної крові, яка містить набагато більшу частину гемопоетичних клітин, ніж дорослий кістковий мозок. В ІПКіК НАН України вперше в Україні розроблені технології тривалого зберігання аутопуповинної крові в кріобанках.

Теги