Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Євген Савін вручив премії імені Іллі Рєпіна

Євген Савін вручив премії імені Іллі Рєпіна

Сьогодні в Художній галереї комунального закладу «Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна» відбулося вручення премії імені Іллі Юхимовича Рєпіна. У заході взяли участь заступник Міністра культури України Олександра Губіна, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Євген Савін та начальник управління культури та туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов. Євген Савін передав слова привітання лауреатам премії від імені глави області Михайла Добкіна. «Вручення премії імені Іллі Рєпіна вже вдруге проводиться на Харківській землі. Я радий тому, що у нас вийшло відродити її. Тільки завдяки нашому губернатору Михайлу Добкіну, народному художнику Віктору Ковтуну і меру міста Чугуїв Галині Мінаєвій ця премія повернулася в життя України, і сьогодні можна говорити про те, що вона повинна виходити на новий, більш високий рівень. Міністерство культури України пообіцяло нам у цьому повну підтримку», - сказав він.

З 15 липня до 15 серпня 2012 року тривав прийом робіт на здобуття премії імені І.Ю. Рєпіна. Всього надійшло 23 роботи від 11 митців з Харкова, Луганська, Сум, Сімферополя, Севастополя, Івано-Франківська.

14 вересня журі Конкурсу шляхом таємного голосування обрало лауреатів премії ім. І.Ю. Рєпіна у 2012 році. Ними стали: у номінації «Живопис та графіка» Кондрашов Сергій Миколайович – Заслужений художник України, за роботу «Отец Павел»; в номінації «Монументальне та декоративно-прикладне мистецтво» Єрофєєва Ольга Юріївна та Моргунов Ігор Іванович – художники прикладного мистецтва, за шість панно «Харківські вікна» на станції Харківського метрополітену «Олексіївська»; у номінації «Скульптура» – Мамедов Катиб Сафар огли – за роботу «Очікування». Розмір премії склав 18 тис. грн. лауреату кожної номінації.

Довідка. У 1966 році в Російській Федерації було запроваджено вручення Державної премії імені Іллі Юхимовича Рєпіна в галузі образотворчого мистецтва. Ця премія присуджувалася за видатні твори живопису, графіки, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. Її лауреатами стали 197 художників та майстрів. Роботи 154 з них представлені нині в галереї. З 1991 року премія не присуджувалася. У 2011 році рішенням Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради премія імені І.Ю. Рєпіна була відроджена в трьох номінаціях: «Живопис і графіка», «Скульптура», «Декоративно-прикладне і монументальне мистецтво».