Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Мінрегіон планує поступово переводити програми реформування ЖКГ від прямих дотацій регіонів до програм кредитування

Мінрегіон планує поступово переводити програми реформування ЖКГ від прямих дотацій регіонів до програм кредитування

Сьогодні у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України відбулася відеоконференція на тему: «Перспективи розвитку систем життєзабезпечення та початок опалювального сезону». Участь у ній взяли директор Департаменту проектного управління та енергоефективності у сфері життєзабезпечення Мінрегіону України Станіслав Захаров та заступник директора Департаменту економіки систем життєзабезпечення Мінрегіону України Михайло Кіпенко. На сьогоднішній день в Україні розпочато теплопостачання 23% об'єктів соцкультпобуту, п'яту частину з них складають дитячі садки, та 3% житлового фонду. У Харківській області за словами начальника відділу теплопостачання та водопровідно-каналізаційного забезпечення ГУ житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Людмили Кордіварової працює 59 котелень, опалення включено у 191 закладі соціальної сфери і 24 житлових будинках.

Торкаючись питання перспектив розвитку систем життєзабезпечення, Станіслав Захаров повідомив, що державні програми мають поступово переходити з програм прямих дотацій регіонів до програм кредитування.
«За програмою реформування ЖКГ в проекті держбюджету на 2013 рік закладені 5,7 млрд. грн., ще 240 млн. грн на проект «Питна вода». На додаток до державних програм закладена субвенція на покриття різниці в тарифах у сумі 7 млрд. грн. по теплу і житлу.
Від кожного регіону надійшли заявки на участь у програмі реформування ЖКГ на наступний рік. Тож Мінрегіон буде працювати над тим, щоб програма реформування ЖКГ працювала і в 2013 році, а доля державного фінансування складала б не менше 6 млрд. грн., але поступово регіони повинні себе налаштовувати на програму кредитування. Кредитування повинно бути пільговими, довгостроковим і зрозумілим для підприємства. Це може бути кредит від нашого міністерства або світових фінансових інститутів, перш за все Всесвітній банку, банку ЄБРР та ін. Зараз Всесвітній банк готовий надати Україні новий транш, по якому  сума кредитів підприємствам тепло і водопостачання складе по 200 млн. доларів, на програми енергоефективності близько 80 млн. доларів», - сказав Станіслав Захаров.