Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині створено максимально рівні умови для проведення виборчої кампанії представниками всіх політичних сил

На Харківщині створено максимально рівні умови для проведення виборчої кампанії представниками всіх політичних сил

Відбулася зустріч голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна та голови Харківської облради Сергія Чернова з офіційними спостерігачами від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ на виборах народних депутатів України. У своєму виступі губернатор Харківщини зазначив, що виборча кампанія в регіоні проходить спокійно, і практично відсутній чорний піар, що не типово для українських виборів.

«Ми, як обласні органи державної влади, максимально зацікавлені в тому, щоб в наш регіон прибуло якомога більше спостерігачів. Ми з усіма готові провести зустрічі та розповісти про ту ситуацію, яка склалася сьогодні в Харківській області. Мені шкода, що іноді неперевірені факти, викладені в деяких засобах масової інформації, стають предметом дискусії і спільного розгляду. Маючи максимальну підтримку виборців в регіоні, ми як ніхто зацікавлені в проведенні чесної та прозорої виборчої кампанії та намагаємося створити максимально рівні умови для представників всіх політичних сил. Виборча кампанія – це своєрідний тест, який допоможе наблизитися до європейських стандартів. Новий закон про вибори, ухвалений в Україні, максимально захищає реальне волевиявлення людей і дозволить припинити фальсифікації. До того ж, у всіх виборчих комісіях будуть встановлені системи відеоспостереження, і ми зможемо стежити за порядком на виборчих дільницях в режимі реального часу», – заявив губернатор.

Він зазначив, що з 2010 року в Харківській області відбулося 193 проміжні виборчі кампанії. При середній явці понад 50% у 83% перемогли представники провладної партії – це говорить про те, що люди підтримують владу на місцях.

Глава області додав, що як опозиційні, так і провладні сили мають можливість в рамках існуючого законодавства виступити і висловити свою позицію на державному телебаченні та державному радіо. «Я не бачу проблем для тих, хто реально проводить виборчу кампанію, а не імітує її, і чесно бореться за голоси виборців», – висловив думку Михайло Добкін.

Як підкреслила офіційний спостерігач від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ пані Кірстен Йоргенсен, делегація ОБСЄ працює в Харківській області вже два тижні, і під час зустрічей з усіма учасниками виборчого процесу, кандидатами від політичних партій та самовисуванцями, представниками органів місцевого самоврядування вівся відвертий і дружній діалог. «Ми дуже вдячні за надану можливість відвідувати засідання окружних комісій – не у всіх країнах таке можливо», – зазначила пані Йоргенсен.

Довідка. Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ) є одним з інститутів з питань прав людини. Діяльність БДІПЛ, розташованого у Варшаві (Польща), поширюється на Європу, Кавказ, Центральну Азію і Північну Америку.

Бюро сприяє проведенню демократичних виборів та забезпеченню поваги прав людини, терпимого ставлення і недискримінації, а також дотриманню принципу верховенства закону. БДІПЛ є інститутом в галузі прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) – міжурядового органу, діяльність якого спрямована на забезпечення стабільності, процвітання і демократії в 56 державах-учасницях Організації. При цьому дотримання прав людини та принципів демократії лежить в основі концепції безпеки ОБСЄ.