Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Головним напрямком розвитку медицини області є перехід від медичної допомоги до охорони здоров’я

Головним напрямком розвитку медицини області є перехід від медичної допомоги до охорони здоров’я

Сьогодні в Харкові відкрився ІV Національний конгрес неврологів, психіатрів та наркологів України «Доказова медицина в неврології, психіатрії та наркології. Сьогодення й майбутнє». Участь у відкритті взяв заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. У своєму вітальному слові заступник голови ХОДА підкреслив, що сьогодні головним напрямком розвитку медицини області є перехід від медичної допомоги до охорони здоров’я. «Зміна пріоритетів розвитку психіатричної служби передбачає інтеграцію спеціалізованої та загальносоматичної служб, перенесення акцентів на первинний рівень медико-санітарної допомоги, розвиток міжвідомчого співробітництва з залученням до охорони психічного здоров'я юристів, педагогів, соціологів, представників фондів, громадських організацій, переорієнтацію терапії на особисто орієнтовані методи терапії, соціальну та трудову реабілітацію пацієнтів, соціально-психологічну підтримку хворих», - зазначив Ігор Шурма.

За його інформацією, в Харківській області здійснено ряд організаційних заходів щодо оптимізації надання психіатричної допомоги. На базі КЗОЗ «Харківська обласна клінічна психіатрична лікарня №3» з 2010 року відкрито психіатричне відділення для хворих на первинний психотичний епізод на 60 ліжок, лікувально-діагностичний центр хворих на епілепсію на 40 ліжок, центр психічної допомоги дітям на 50 ліжок, відкрито блок паліативної психіатрії на 20 ліжок.

В області розроблені концептуальні напрямки реорганізації амбулаторно- поліклінічної ланки, створено мережу кабінетів психотерапії та денних стаціонарів, відпрацьовані рівні госпіталізації хворих неврологічного, психіатричного та наркологічного профілів.

На IV Конгресі будуть розглянуті актуальні питання, спрямовані на зменшення соціального та медичного тягаря інсульту та деменцій, розсіяного склерозу та судинних розладів нервової системи, оптимізації лікування хворих на психоневрологічні розлади, нові форми і методи психологічної та психотерапевтичної допомоги, лікування та реабілітації дітей та підлітків з розладами психіки та поведінки. В світлі реформування сфери охорони здоров’я України будуть розглянуті питання реорганізації неврологічної, психіатричної і наркологічної допомоги відповідно досвіду зарубіжних країн і вимогам сучасності.

Теги