Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Харківській області встановлено 488 програмно-апаратних комплексів відеоспостереження

В Харківській області встановлено 488 програмно-апаратних комплексів відеоспостереження

Про це повідомив в ефірі програми обласного радіо «Зворотний зв'язок» заступник голови – керівник апарату ХОДА Василь Хома. За його словами, програмно-апаратні комплекси складаються з двох відеокамер та портативного комп’ютера із доступом до мережі Інтернет. «Відеоспостереження буде здійснюватися з початку до закінчення голосування. Відеокамери повинні так розміщуватися в приміщеннях, щоб не порушувати волевиявлення громадян, але в той же час, повинні забезпечити чесніть і прозорість виборів. Має бути видно, як видаються бюлетені, як іде процес їх оформлення, як люди розписуються в списках. Але в кабінках має відбуватися таємне голосування, де громадянин особисто визначається щодо кандидатів чи партії, за яку він хоче проголосувати», – зазначив Василь Хома.

Він поінформував, що після закінчення голосування і до підписання протоколу відеоспостереження буде здійснюватися в режимі запису, і після того, як будуть підписані сторінки протоколу дільничної виборчої комісії, голова дільничної комісії повинен підійти до відеокамери і продемонструвати всі підписані сторінки протоколу. Відеозаписи повинні зберігатися не менше одного року з дня встановлення результатів виборів.

«Встановлення відеокамер – це не формальне явище. Це процес забезпечення прозорості, відкритості і чесності виборчого процесу. Для того, щоб не було сфальсифіковано волевиявлення громадян, для того, щоб пізніше, якщо у когось виникнуть якісь сумніви, можна було б продивитись відеозапис і встановити, наскільки процес відповідав вимогам діючого законодавства», – додав Василь Хома.