Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська центральна диспетчерська швидкої допомоги послужить моделлю для всіх регіонів України

Харківська центральна диспетчерська швидкої допомоги послужить моделлю для всіх регіонів України

Про це повідомила сьогодні в ході візиту до Регіонального перинатального центру перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова. Вона зазначила, що Харків – один з піонерів створення центральної диспетчерської швидкої допомоги, і почав цю роботу набагато раніше того, як офіційно з'явилася відповідна національна програма. «Зараз цей досвід організації центральної диспетчерської швидкої допомоги використовується в регіонах. Його підхопили в Волині, в Дніпропетровську та Києві зроблені конкретні кроки. Вінцем стало ухвалення закону про екстрену допомогу, і відкриття нового національного проекту "Вчасна допомога"», – підкреслила Ірина Акімова.

За її словами, європейські норми, на які орієнтуються і українські лікарі, припускають швидкість доїзду автомобіля 10 хвилин по місту і 20 хвилин по області. Диспетчерська в цій системі виконує дуже важливу роль – організовує систему управління автопарком. З центральної диспетчерської в будь-який момент часу можна відстежити, де знаходяться машини, які з них вільні, які оптимально направити до місця отриманого від пацієнта сигналу. Також диспетчерська може визначити оптимальний маршрут доїзду.

«Чим швидше пацієнт потрапляє до медичного закладу, де йому нададуть допомогу, тим більше у нього шансів вижити в ситуації, яка носить екстрений характер», – додала перший заступник глави Адміністрації Президента України.

Закон про екстрену допомогу набуває чинності по всій країні з 1 січня 2013 року.

Теги