Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Михайло Добкін відповів на запитання мешканців області під час прямої телефонної лінії газети «Слобідський край»

Михайло Добкін відповів на запитання мешканців області під час прямої телефонної лінії газети «Слобідський край»

Сьогодні голова ХОДА Михайло Добкін взяв участь у прямій телефонній лінії з читачами газети «Слобідський край». Протягом години голова області відповідав на запитання мешканців області, які стосувалися різних сфер життя. Зокрема, піднімалися такі теми, як рух залізничного транспорту в області, видача державних актів на землю, ремонт доріг у сільській місцевості, нарахування пенсій і різних соціальних виплат, тарифи на послуги водопостачання і водовідведення в різних населених пунктах, оренда землі.

Також в ході прямої лінії Михайло Добкін відповів на питання про перспективи цін на продукти харчування і, зокрема, соціальні сорти хліба.

«З лютого 2010 року ми ні на копійку не підняли ціну на соціальні сорти хліба, при цьому ціни на борошно та зерно з того часу значно зросли. Якщо сьогодні Аграрний фонд готовий давати нам зерно за ціною нижче ринкової, то пекарі будуть випікати соціальні сорти хліба за старою ціною. Якщо ж держава не забезпечить дешеве зерно та борошно, то втримати нинішні ціни буде складно, тому що пекарі сьогодні працюють собі у збиток. Тим не менше, я думаю, що на сьогодні не вичерпані всі можливості, щоб утримати ціну на соціальні сорти хліба до нового маркетингового року», - підкреслив глава області.

За його словами, навіть якщо ціни на зерно і борошно для пекарів зростуть, то соціальні сорти хліба будуть дорожчати не стрибками, а поступово і пропорційно з підвищенням зарплат, пенсій і соціальних виплат. Те ж саме стосується і продуктів харчування в цілому.

«У другій частині цього року продукти харчування подешевшали на 3%, що не властиво цьому періоду року. Цьому сприяло багато факторів, як суб'єктивних, так і об'єктивних, до яких я відношу проведення ярмарків, меморандуми, підписані з виробниками молока, хліба і торговельними організаціями. Тим не менш, рано чи пізно ціни будуть зростати, тому що збільшуються пенсії, мінімальна заробітна плата, соціальні виплати. Відповідно, грошова маса на ринку значно більша, ніж раніше, збільшується попит, а значить, зростатиме і вартість. Ми ж не живемо в ізольованій державі. У Росії, наприклад, інфляція складає близько 5-7%, в Казахстані - 12%, у Білорусії - 10%. Але я підкреслюю, що все має бути поступово - якщо щось дорожчає, то не в рази», - сказав Михайло Добкін.