Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цілий ряд установ мистецтва зможе користуватися Малою залою Харківського національного театру опери та балету

Цілий ряд установ мистецтва зможе користуватися Малою залою Харківського національного театру опери та балету

«Харківський національний театр опери та балету – це наша гордість, елітарна будівля в центрі міста. Нам хотілося б, щоб він гідно працював і фінансування було достойним, але, на жаль, на сьогоднішній день в Україні програма підтримки національних театрів поширюється тільки на заклади, що знаходяться в державній власності. Тому Львівський, Одеський та Донецький театри фінансуються за цією програмою, а Харківський, маючи статус національного, не потрапляє під цю категорію», – повідомив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін.

За його словами, фінансування театру займає більше третини всіх фінансів, які отримує Харківська область на заклади культури і мистецтва. Театр має колосальні площі, які вимагають модернізації, зокрема, система вентиляції, всі інженерні системи, енергозбереження, система опалення. «Одних трас проводів необхідно кілька сот кілометрів», – підкреслив заступник губернатора.

Він нагадав, що сьогодні існує розпорядження Кабінету Міністрів та рішення сесії Харківської облради про переведення Харківського академічного театру опери і балету на державне фінансування. У той же час, Мала зала і галерея «Маестро» залишаться у власності територіальної громади.

«Можуть бути укладені договори між обласною радою і театрами на використання Малої зали ХНАТОБ. Якщо один раз на місяць в залі відбулася репетиція, а потім вона пустує – це не по-господарськи. На Малу залу претендує консерваторія, балетна школа, Великий Слобожанський ансамбль пісні і танцю, можуть виступати філармонія і театр музкомедії, репетирувати трупа ХНАТОБ. Нехай плата буде символічною, але зала має працювати. Вона вимагає щохвилинного опалення, постійного обслуговування, а це витрати, і за це необхідно платити», – повідомив Євген Савін.

Теги