Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Розвиток інституту соціальних інспекторів сприятиме виявленню більшої кількості сімей, які виховують дітей з порушеннями розвитку

Розвиток інституту соціальних інспекторів сприятиме виявленню більшої кількості сімей, які виховують дітей з порушеннями розвитку

Заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма 19 вересня зустрівся з представниками Міжнародного дитячого фонду ЮНІСЕФ. В ході зустрічі були обговорені питання перспектив розвитку соціального замовлення та ринку соціальних послуг в Україні. Зокрема, як зазначила керівник програми «Захист дітей» представництва ЮНІСЕФ в Україні Габріель Акімова, основне питання, яке цікавить ЮНІСЕФ на Харківщині, - вивчення досвіду розвитку послуг раннього втручання для сімей, які виховують дітей з порушеннями розвитку, а також розвиток перинатальної допомоги.

Як зазначив Ігор Шурма, на Харківщині налагоджена робота з надання послуг раннього втручання для сімей, які виховують дітей з порушеннями розвитку, однак вона розвивалася стихійно.

«До центрів раннього втручання, які існують в Інституті охорони здоров’я дітей та підлітків НАМН, а також у поліклініках, звертаються лише надзвичайно активні люди. А кількість дітей з вадами розвитку набагато більша, але люди дуже часто не знають, куди звертатися, а ми не знаємо, де цих людей знайти. В цьому плані дуже позитивним є розвиток інституту соціальних інспекторів в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України. 611 інспекторів сьогодні в Харківській області створюють реєстр неблагополучних родин, жінок, у яких ненормально протікає вагітність, а також дітей, які народилися з вадами розвитку. Саме вони повинні інформувати наші служби про те, які діти потребують реабілітації у центрах раннього розвитку. Впровадження інституту соціальних інспекторів буде сприяти системності розвитку соціальної послуги раннього втручання для сімей, які виховують дітей з порушенням розвитку», - підкреслив Ігор Шурма.

За його словами, кількість дітей з порушеннями розвитку залежить від рівня розвитку рододопоміжної служби. «Створення перинатального центру сприяло різкому зниженню рівня дитячої смертності. Смертність дітей вагою від 500 грам колись становила 70%. Зараз же ситуація дзеркально протилежна – помирає лише 15% таких дітей. Ці діти, які гіпотетично можуть складати групу ризику, після перинатального центру за допомогою соціальних інспекторів повинні потрапляти в центри раннього втручання», - зазначив Ігор Шурма.

Представники ЮНІСЕФ виразили готовність проводити круглі столи в інших регіонах України, на яких розповідати про досвід Харківщини у розвитку перинатальної допомоги та центрів раннього втручання, а також привозити на Харківщину нові ідеї щодо розвитку соціальних послуг.