Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківська область в числі лідерів з реалізації Програми здешевлення вартості іпотечного кредитування для людей, які потребують поліпшення житлових умов

Харківська область в числі лідерів з реалізації Програми здешевлення вартості іпотечного кредитування для людей, які потребують поліпшення житлових умов

Як зазначив в ефірі програми на обласному радіо «Від влади до громади» голова ХОДА Михайло Добкін, в плані реалізації Соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича щодо здешевлення вартості іпотечного кредитування для людей, які потребують поліпшення житлових умов, Харківська область в числі лідерів.

«Але масовості ця ініціатива ще не отримала з ряду причин, які об'єктивно гальмували реалізацію в більш широких масштабах цієї соціальної ініціативи. Зокрема, для того, щоб брати участь у покупці житла, необхідно було стояти на черзі. Це було таким гальмом на шляху реалізації цієї ініціативи для великої кількості людей. Кабінет Міністрів прибрав ці обмеження. Наступний бар'єр - це обов'язковий внесок у розмірі 25% від вартості житла. І тільки банк, при отриманні додаткових гарантій, може варіювати перший внесок від 10 до 25%. Ми вважаємо, що необхідно без всяких додаткових гарантій для банківських установ зробити початковий внесок не вище 10% від вартості житла. Це істотно збыльшить кількість молодих людей і сімей, що проживають в нашій області, які потребують поліпшення житлових умов і можуть собі це дозволити. Перший бар'єр пройдено, я думаю, що найближчим часом Кабінет Міністрів перегляне ситуацію, пов'язану з початковим внеском. Тоді ми зможемо говорити вже про більш масове застосування цієї ініціативи в нашому регіоні», - сказав голова області.

Також він додав, що в цьому році Харківській області для реалізації даної ініціативи необхідно близько 60 млн. грн.

«З цієї суми 14 млн. вже знаходиться на казначейських рахунках або в банківських установах. Це говорить про те, що дефіциту коштів немає», - додав Михайло Добкін.