Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Трудові колективи, підприємства та організації Харківщини, у яких були рахунки в банку «Базис», втратили свої гроші

Трудові колективи, підприємства та організації Харківщини, у яких були рахунки в банку «Базис», втратили свої гроші

Як зазначив сьогодні в ході пленарного засідання ХV сесії Харківської обласної ради VI скликання генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Суботін, дуже багато вкладників банку «Базис» втратили свої гроші. «Турбоатом» втратив 135 млн. грн. Ці кошти були покладені в банк «Базис» ще в 1998 році. На жаль, протягом останнього півроку ці гроші зникли. Це величезні кошти для нашого колективу, які зароблялися десятиліттями і які, звичайно, потрібні підприємству. У квітні місяці Національний банк увів тимчасову адміністрацію в банк «Базис», і ми, як найбільший вкладник, звернулися в обласну адміністрацію і в мерію з пропозицією і проханням підтримати нас і знайти можливість врятувати гроші. Протягом 2 місяців Національний банк України з урахуванням можливостей Харківського регіону робив усе можливе, щоб завести в банк інвестиції, тим самим відновити його платоспроможність. Коли інвестори розібралися в положенні справ, то вжахнулися. Стільки системних, цинічних порушень, важко собі уявити. Виводилися і заводилися векселі на загальну суму 116 млн. грн., мінялися заставні зобов'язання по цілому ряду організацій, які брали кредити в банку «Базис» на будівництво готелів, будинків відпочинку, фінансової діяльності. Після цього грошей у банку не виявилося. 20 серпня «Турбоатом» звернувся до обласної прокуратури з вимогою і проханням розібратися в ситуації та дати правову оцінку цим діям», - сказав Віктор Суботін.

У тяжке становище потрапив і колектив ВАТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря». За словами директора підприємства Геннадія Висоцького, всього в банку «Базис» пропало вкладів на суму 13 млн. грн.

«Ці кошти зароблені колективом, фізичними особами, були віддані в банк для того, щоб зберегти і примножити, а вийшло так, що люди залишилися без коштів. Кожна людина втратила близько 3 тис. грн.», - зазначив Геннадій Висоцький.

Через борг банку «Базис» перед акціонерною компанією "Харківобленерго" частина робіт з розвитку енергосистеми області та підготовки до зими енергетичного господарства не будуть виконані.

«Харківобленерго має договірні взаємовідносини більш, ніж з 40 банками Харківської області. Ці взаємини пов'язують нас зі споживачами електричної енергії. За платежами споживачів трохи більше 7 млн. грн. зависло у банку «Базис». Через це виникли конфліктні взаємини з нашими споживачами. Кошти, які сплачують споживачі за спожиту електроенергію, повинні були використати на розвиток енергосистеми області та для підготовки до зими енергетичного господарства. В результаті, частина робіт не будуть виконані у зв'язку з відсутністю коштів», - заявив голова правління акціонерної компанії "Харківобленерго" Сергій Кирик.

Всього в Харківську облраду надійшло 11 звернень від трудових колективів підприємств, чиї кошти заморожені на рахунках банку "Базис". Звернення обробить секретаріат сесії і направить до правоохоронних органів.