Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному клінічному центрі урології та нефрології відкрито нову діалізну залу

В Обласному клінічному центрі урології та нефрології відкрито нову діалізну залу

Сьогодні в Харківському обласному клінічному центрі урології і нефрології ім. В.І. Шаповала відкрито нову діалізну залу. Як повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, у залі встановлено 6 нових сучасних діалізних апаратів моделі Фрезеніус-5008. «Ці апарати дозволяють проводити гемодіаліз у хворих з цукровим діабетом, супутніми судинними захворюваннями та іншими ускладненнями основного захворювання», - зазначив заступник голови ХОДА.

Ігор Шурма також зазначив, що переважна більшість пацієнтів, які проходять у центрі діалізну терапію, це мешканці районів області.

«Пацієнтам доводиться їздити до Харкова декілька разів на тиждень. Це для них складно та дорого. Зараз ми шукаємо спосіб доставки пацієнтів до Харкова. Наприклад, в Лозовій, де функціонує філіал урологічного центру, це питання вирішене. Що стосується інших районів, то цього року ми через Фонд соціального захисту інвалідів добиваємося виділення соціальних автомобілів. При надходженні автомобілів райдержадміністрації будуть фінансувати витрати на паливно-мастильні матеріали. Автомобілі будуть передані в першу чергу районам з найбільшою кількістю діалізних хворих: Красноградський, Ізюмський та Чугуївський», - підкреслив заступник голови ХОДА.

Довідка. В Центрі надається медична допомога хворим з термінальною хронічною нирковою недостатністю методами перитонеального діалізу, гемодіалізу, трансплантації нирки та всі види медичної допомоги хворим в післятрансплантаційному періоді.

За 2011 рік перитонеальний діаліз отримували 75 хворих, в т.ч. 16 – у минулому році почали лікування за допомогою даного методу. На даний час отримують лікування за допомогою перитонеального діалізу 65 хворих, у т.ч. 18 отримують автоматичний перитонеальний діаліз. Забезпеченість перитонеальним діалізом населення області становить 2,7 на 100 тис. населення й значно перевищує середньоукраїнський рівень (1,4 на 100 тис. населення).

Замісну терапію гемодіалізом протягом минулого року одержували 242 хворих, у т.ч. 31 – почали лікування гемодіалізом. На кінець року гемодіаліз отримували 220 хворих. Забезпеченість гемодіалізом населення області складає 8,8 на 100 тис. населення (в середньому по Україні – 9,1 на 100 тис. населення). В цьому році цю процедуру проходять 242 особи.