Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проведення надскладної урологічної операції стало можливим завдяки високому рівню професійності харківських лікарів

Проведення надскладної урологічної операції стало можливим завдяки високому рівню професійності харківських лікарів

«Проведення такої надскладної урологічної операції стало можливим тільки завдяки високому рівню професіоналізму лікарів Обласного центру урології та нефрології ім. В.І. Шаповала, які чіткими спільними діями за допомогою найновіших технологій змогли врятувати пацієнтці єдину нирку», - зазначив сьогодні заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма.

За його словами, таке хірургічне втручання є одним з найскладніших у сучасній світовій онкологічній хірургії. В Україні така операція проведена вперше. «Не випадково, що це відбулося в Харкові, адже тут давно існує передова школа урології та нефрології. Саме в Харкові професор Юрій Вороний у 1933 році вперше в світі провів операцію з пересадки нирки», - підкреслив Ігор Шурма.

Він також повідомив, що операція була проведена безоплатно, а ті кошти, які родичі пацієнтки витратили на придбання витратних матеріалів, будуть повернені їм у вигляді матеріальної допомоги з обласного бюджету.

Ігор Шурма також додав, що зараз самопочуття пацієнтки нормальне, вона вже самостійно пересувається і спілкується з людьми.

Як зазначив директор Центру Володимир Лісовий, зараз лікарі готуються провести такі ж операції двом іншим пацієнтам.

Довідка. На початку серпня 2012 року в КЗОЗ «Обласний клінічний центр урології й нефрології ім. В.І. Шаповала» в ургентному порядку була доставлена пацієнтка із нирковою кровотечею. Сім років тому хвора перенесла операцію з видалення нирки, і, залишаючись із однією ниркою, сподіваючись на повне одужання, в наступні роки за медичною допомогою не зверталася. Обстеження в урологічному відділенні Центру підтвердило, що єдина ліва нирка пацієнтки уражена злоякісною пухлиною.

З огляду на поширеність пухлинного процесу, надії на порятунок єдиної нирки фактично не було, і надалі на хвору очікувала терапія методом гемодіалізу (штучна нирка). Але було вирішено провести іншу операцію, яка потребувала інтеграції зусиль трансплантологів, урологів, судинних хірургів і нефрологів. Під час операції нирка була видалена з правої частини організму, після спеціальної обробки (за технологією трансплантації) нирка була прооперована поза організмом (видалена складна пухлина), а потім повернута (пересаджена) в ліву половину тіла пацієнтки. Операція тривала 7,5 годин. 16 серпня прооперована нирка дала перші результати функціональної діяльності.

Операція була проведена бригадою лікарів у складі доцента Д.В. Щукіна, доцента В.В. Бубліка, лікаря-уролога І.М. Лященка, лікаря-трансплантолога В.Л. Лісаченка, судинного хірурга С.А. Кешищяна, лікаря-анестезіолога К.А. Красільнікова, професора нефрології Н.М. Андоньєвої.