Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області в рамках Програми здешевлення іпотечного кредитування укладено 21 договір на суму більше 4 млн. грн.

У Харківській області в рамках Програми здешевлення іпотечного кредитування укладено 21 договір на суму більше 4 млн. грн.

Сьогодні держава, завдяки соціальним ініціативам Президента України, пропонує дуже вигідні умови здешевлення іпотечного кредиту: 3% річних з можливістю погашати тіло кредиту і відсотки протягом 15 років. Такі умови доступні не в кожній країні, навіть з більш сильною економікою. Про це 20 серпня в ефірі програми «Від влади до громади» на обласному радіо сказав голова ХОДА Михайло Добкін. «На сьогодні в області вже укладено 21 договір на суму більше 4 млн. грн. Ще близько 300 осіб виявили бажання взяти участь у цій програмі, зараз вони розглядають умови і вибирають ті будинки, в яких вони хотіли б придбати житло в кредит», - сказав він.

Проте, Михайло Добкін додав, що незважаючи на вигідні умови Програми, є декілька нюансів, які сьогодні заважають більш широкій реалізації ініціативи Президента України.

«Перше - це те, що брати участь у цій Програмі можуть лише ті люди, які стоять на квартирному обліку. Поспілкувавшись з великою кількістю потенційних покупців, ми дійшли висновку, що необхідно ініціювати перед Кабінетом міністрів зміни до постанови, де ця норма була б скасована. Також ще одним гальмом на шляху реалізації цієї ініціативи є первинний внесок у розмірі 25% від вартості житла. Враховуючи фінансове становище наших людей, потрібно робити первинний внесок без яких-небудь додаткових гарантій у розмірі 10%. Ці 2 кроки значно б прискорили і процес отримання кредиту, і збільшили б кількість людей, охочих скористатися цією Програмою. Відповідні листи були направлені до Кабінету міністрів. Там розглядаються дані питання», - зазначив глава області.