Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Обласному клінічному центрі урології та нефрології проведено унікальну операцію

В Обласному клінічному центрі урології та нефрології проведено унікальну операцію

Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його інформацією, 15 серпня в Харківському обласному клінічному центрі урології та нефрології імені В.І. Шаповала вперше в Україні проведена унікальна операція пацієнтці з пухлиною єдиної нирки. Вона була видалена з правої частини організму, після спеціальної обробки (за технологією трансплантації) нирка була прооперована поза організмом (видалена складна пухлина), а потім повернута (пересаджена) в ліву половину тіла пацієнтки. 16 серпня прооперована нирка дала перші результати функціональної діяльності.

«Дане хірургічне втручання є одним з найскладніших у сучасній світовій онкологічній хірургії і вимагає спеціальних технологій, обладнання та спільної участі урологів, хірургів і трансплантологів. Лише декілька таких операцій проведено в США та Німеччині. В Україні така операція проведена вперше. Не випадково, що це відбулося в Харкові, адже тут давно існує передова школа урології та нефрології. Саме в Харкові професор Юрій Вороний вперше в світі провів операцію з пересадки нирки», - підкреслив Ігор Шурма.

Довідка. Перша у світі операція з пересадження нирки від людини людині була проведена 3 квітня 1933 року у Харкові, у хірургічній клініці Інституту гематології та переливання крові.