Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні планується запровадити референтні ціни на лікарські препарати

В Україні планується запровадити референтні ціни на лікарські препарати

На прес-конференції заступник голови обласної державної адміністрації Ігор Шурма зазначив, що на другому етапі реалізації пілотного проекту з впровадження граничного рівня цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби планується запровадити референтні ціни і проведення процедури реімбурсації. Ці питання зараз розглядаються в Кабінеті міністрів України. «Реімбурсація – це часткове повернення коштів реалізаторам медикаментів. Референтна ціна це порівняльна ціна. Нам потрібно зрозуміти, чому ціна ліків в країнах з подібною економікою, є нижчою, ніж в Україні. Ми порівняємо ціну на ліки у державах, що оточують нас, наприклад, в Угорщині, Румунії, Болгарії чи Литві, визначимо середній рівень, і референтна ціна буде запроваджена в Україні», - зазначив заступник голови обласної державної адміністрації.

Ігор Шурма також підкреслив, що, у випадку, якщо між тими цінами, які передбачені постановою Кабінету міністрів і цією референтною ціною буде різниця, продаж ліків буде здійснюватися за референтною ціною, а різницю, яка нібито є збитком для аптек, буде компенсувати держава. Рівень компенсації буде визначений відповідно до економічної спроможності держави.

«Відшкодування буде проводитися виключно з урахуванням кількості рецептів, за якими були реалізовані препарати. Але при цьому для окремих категорій громадян залишиться право отримувати препарати за пільговими або безкоштовними рецептами», - підкреслив Ігор Шурма.

Теги