Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині реалізується перший етап пілотного проекту з впровадження граничного рівня цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби

На Харківщині реалізується перший етап пілотного проекту з впровадження граничного рівня цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби

Як повідомив сьогодні у ході прес-конференції заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, в Україні найвища смертність, інвалідизація та втрата працездатності пов’язана із серцево-судинними патологіями. За його словами, серед жителів Харківській області будь-якого віку 725 тисяч людей мають гіпертонічну хворобу, 78% з яких перебуває на диспансерному обліку. Лікуючись консервативно, ця категорія людей рано чи пізно звертається в аптечні заклади за придбанням відповідних ліків. Ігор Шурма підкреслив, що стан роздрібної аптечної мережі та відсутність єдиного підходу до формування цінової політики викликали потребу врегулювати обіг лікарських засобів для лікування гіпертонічної хвороби на рівні держави і вийти на одні показники. Для цього в рамках соціальних ініціатив Президента України з 1 серпня в державі реалізується пілотний проект.

«З виробниками і поставниками був проведений цілий ряд перемовин, і ми дійшли до єдиних стабільних цін, які однакові для всієї України. Також узгоджені граничні ціни гуртової торгівлі цими препаратами, які не можуть бути вищі за 10% до митної ціни або ціни вітчизняного виробника, і не вищі за 25% мають бути націнки у роздрібній торгівлі. Цей принцип формування ціни – завдання першого етапу пілотного проекту з впровадження граничного рівня цін на препарати для лікування гіпертонічної хвороби. Такі ціни повинні бути встановлені у всій державі», – підкреслив заступник губернатора.

Він повідомив, що за такою ціною препарати будуть реалізовуватися у аптеках усіх форм власності. В залежності від препарату зниження ціни складатиме від 10% до 23%.

За інформацією заступника голови ХОДА, на території Харківської області 1300 місць, що ведуть торгівлю лікарськими препаратами. У мережі роздрібної торгівлі налічується приблизно 250 офіційно зареєстрованих препаратів для лікування гіпертонічної хваороби, в основі яких є 7 діючих активних речовин.

«У всіх аптеках повинні бути в наявності представники цих 7 груп препаратів. Вони зобов’язані для людей надавати мінімальний перелік цих медикаментів. Ми запропонували Міністерству охорони здоров’я України наше бачення: якщо аптеки і аптечні пункти не будуть мати у наявності якогось гарантованого переліку лікарських засобів, то потрібно подавати документи на позбавлення їх ліцензії», - підкреслив Ігор Шурма.

Реєстр граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 червня 2012 року

Теги