Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З 2013 року в Україні запрацює нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

З 2013 року в Україні запрацює нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно

Сьогодні у ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України відбулася відеоконференція для роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ на тему: «Спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно». Участь у ній взяли Інна Завальна, перший заступник голови Державної реєстраційної служби та Катерина Чижмарь, директор Департаменту нотаріату, банкрутства та функціонування центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції. За словами Інни Завальної, з 1 січня 2013 року в Україні має запрацювати нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. В одному реєстрі  будуть реєструватися всі речові права, як на земельні ділянки, так і на об’єкти, розташовані на них.

«Зараз право власності на земельну ділянку і речові права на них посвідчують органи земельних ресурсів; право власності на нерухомість, що розташована на цій ділянці, посвідчує реєстратор бюро технічної інвентаризації; обтяжання на нерухоме майно вносяться до реєстру нотаріусом, свідоцтва про право власності на об’єкти нерухомого майна, що розташовані на земельній ділянці видаються органами місцевого самоврядування,- повідомила Інна Завальна. - Органи реєстрації будуть реєструвати і видавати свідоцтво про право власності на новозбудоване майно, на реконструйоване, також будуть, реєструвати всі заборони, рішення суду, арешти, оформлювати, видавати свідоцтва».

Для реалізації нової системи Державною реєстраційною службою в Україні утворено 583 структурних підрозділів територіальних органів юстиції, в яких будуть працювати 2546 реєстраторів. Строки реєстрації права власності на новобудову будуть становити 14 днів, а з 2014 року цей термін планується скоротити до 5 днів. За державну реєстрацію речового права власності буде стягатися державне мито, на даний час це 119 грн, за реєстрацію інших речових прав - 57 грн.