Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Приміські електропоїзди сполученням Харків - Бєлгород були скасовані у зв'язку з припиненням фінансування з російської сторони

Приміські електропоїзди сполученням Харків - Бєлгород були скасовані у зв'язку з припиненням фінансування з російської сторони

«Сьогодні склалася ситуація винятково економічного плану, яка не має жодного відношення до політики. Це не конфлікт між Україною і Росією, Південною залізницею України та Південно-східною залізницею РФ, це чисто фінансове питання. У зв'язку з відсутністю грошових коштів російською компанією «Черноземье» перервано приміське залізничне сполучення між Бєлгородом і Харковом», – заявив сьогодні під час брифінгу перший заступник начальника Південної залізниці Віктор Кузьменко.

За його словами, відповідно до договору, компанія «Черноземье» і Уряд Бєлгородської області фінансували пасажирські перевезення на паритетних засадах. У зв'язку з тим, що одна зі сторін припинила фінансування, компанія «Черноземье» виявилася не в змозі оплатити використання української інфраструктури. За це в місяць російська сторона платить 250-300 тис. грн. Українська сторона користується російською інфраструктурою менше, і сплачує 120-150 тис. грн. на місяць.

У свою чергу, заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков зазначив, що питання, пов'язане з організацією перевезень, носить економічно-соціальний характер.

«Питання щодо електропоїздів підвищеної комфортності і соціальних електропоїздів не пов'язані. Потяги підвищеної комфортності існують для того, щоб швидко дістатися до Бєлгорода. Що стосується перевезень між сільськими населеними пунктами між Харковом і Бєлгородом – це окреме питання, яке в даний час носить економіко-соціальний характер», – підкреслив заступник голови ХОДА.

Віктор Кузьменко також зазначив, що сьогодні для того, щоб уникнути масових заворушень на об'єкті підвищеної небезпеки – залізничній станції «Харків-Пасажирський» – потяг підвищеної комфортності «Харків-Бєлгород» був скасований. «Рух електропоїзда підвищеної комфортності не буде відновлено, поки не буде врегульована конфліктна ситуація. Українська сторона готова в будь-який момент відновити сполучення між Харковом і Бєлгородом», – підкреслив він.