Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планується створити парк археологічних культур

На Харківщині планується створити парк археологічних культур

У Харківській області знаходиться багато археологічних об'єктів, що становлять історичну та культурну цінність. Зокрема, один з них - це скіфське поселення в Нововодолазькому районі, яке налічує близько 2,5 тисячі років. За словами начальника управління культури і туризму ХОДА Дмитра Кузнєцова, для реалізації туристичного потенціалу подібних місць в регіоні планується створити парк археологічних культур. Про це він повідомив сьогодні в ході прес-туру на розкопки скіфського поселення біля села Новоселівка Нововодолазького району.

«Тут прекрасний краєвид на кар'єр, є озеро, де можна купатися. Тут можна організувати місце для наметового містечка, є всі інфраструктурні елементи для туристичного об'єкта, є хороший під'їзд, невелика відстань до Харкова. Всі дані говорять про те, що тут можна організувати хороший парк археологічних культур, тому ми сподіваємося, що вже в наступному році ми вийдемо на перший етап реалізації цього проекту», - повідомив Дмитро Кузнєцов.

Як розповіла в свою чергу директор Слобідської археологічної служби Ірина Голубєва, розкопки у скіфському поселенні під Новоселівкою ведуться вже 3 роки, і за цей час там було знайдено багато історично цінних предметів. У першу чергу це осколки глиняного посуду, інші предмети побуту, а також кістки тварин, іграшки, наконечники стріл. За її словами, для створення туристичного об'єкта планується реконструювати одне житло і наповнити його відповідними предметами.

«Якщо тут на мальовничому кар'єрі зробити місце відпочинку і реконструювати життя, яке тут було 2,5 тисячі років тому, - це буде дуже цікавий туристичний об'єкт не тільки в межах області, а й усієї України та ближнього зарубіжжя. В Україні поки що дуже мало розвинений археологічний туризм та реконструкція стародавніх поселень. Звичайно, відновлювати 9-гектарне поселення немає сенсу, але можна зробити невелику модель - двір, ряд господарських будівель, одне житло, і забезпечити це все відповідними речами. Техніка виконання артефактів досить проста, тобто, відновити такі речі в нинішніх умовах нескладно», - зазначила Ірина Голубєва.

Для реалізації цього проекту, а також для встановлення партнерських відносин в науково-дослідній та освітнійї галузях, укладено договір про співпрацю між управлінням культури і туризму ХОДА та Слобідською археологічною службою.