Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині проводиться профілактика виникнення лісових пожеж

На Харківщині проводиться профілактика виникнення лісових пожеж

«У зв'язку з високою температурою в Україні складається дуже складна пожежонебезпечна ситуація. Пожежі завдають непоправної шкоди екологічним системам, лісовим масивам, фауні та флорі, можливі людські жертви. Ми не можемо цього допустити. Ми зобов'язані реагувати на виклики природи і повинні бути готові до того, щоб протистояти виникненню надзвичайних ситуацій», – заявив перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, відкриваючи засідання обласного оперативного штабу з протидії пожежам.

В даний час в області працює 36 спеціалізованих лісових пожежних станцій, де знаходиться 52 пожежних автомобіля та 5 лісових пожежних модулів. Організовано чергування 172 працівників, а при виникненні пожежі до гасіння залучається 675 співробітників Держохорони. Для спостереження за пожежною ситуацією у лісових масивах області працюють 38 цілодобових спостережних пунктів, в тому числі 27 вишок, на 7 з яких змонтовані телевізійні установки. Двічі на день відбуваються авіаінспекціі. У 2012 році влаштовано 3 тис. км мінералізованих смуг, приведено в порядок 12 тис. км існуючих смуг, перекрито 1028 непланових доріг в лісові насадження, встановлено 534 плаката.

Валентин Дулуб підкреслив, що одне з найбільш важливих завдань – не допустити проникнення людей і транспорту в лісові масиви, тому що 95% пожеж відбувається з вини населення.

«У наших лісових масивах кожен день виникають низові пожежі. Але якщо в хвойному лісі низова пожежа перекинеться хоча б на одне дерево, протягом декількох хвилин всі вони спалахнуть як свічки. При такій температурі загориться весь ліс», – зазначив перший заступник губернатора.

Також він дав доручення підготувати пропозиції щодо розвитку місцевої пожежної охорони та відновити місцеві пожежні команди в ряді населених пунктів області.