Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Застосування сільськогосподарських технологій та наукових розробок дозволить області отримати більший урожай

Застосування сільськогосподарських технологій та наукових розробок дозволить області отримати більший урожай

Сьогодні в ході Регіональної наради з питань розвитку агропромислового виробництва сільських територій Харківської області перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий зазначив, що необхідно проаналізувати підсумки поточного маркетингового року і розглянути питання організаційних заходів, які слід провести. За його словами, для здійснення одних потрібні великі гроші на збільшення внесення добрив, захист від шкідників і хвороб, переоснащення техніки, але є елементи технології, які вимагають мало грошей або не коштують нічого.

«Це структура посівних площ і сівозміни, що випливають з цього, і вимагають організаційної роботи. Цю роботу необхідно кожному провести в своєму господарстві. Проаналізуйте, як часто озима пшениця, яку ви сієте по соняшнику, гине, і чи є сенс взагалі ризикувати. Може, варто сіяти її менше, але по відповідним попередникам?» – зазначив він.

Микола Безуглий заявив, що такі елементи технологій не потребують особливих витрат, але вимагають знань, накопичених десятиліттями. Зокрема, питання, яке вимагає особливої ​​уваги в цьому році – оптимальні строки посіву. З цим завданням успішно впорається аграрна наука.

«Питання, яке нічого не коштує, але може значно вплинути на результат – селекційно-насіннєва частина врожаю. Це 30-35%. Правильний підбір сортів, формування структури озимого клину – це ті питання, які залежать тільки від уміння сільгоспвиробників. Озима пшениця селекції різних регіонів має різні якості: є зимостійкі, сухостійні, більш продуктивні при низькій зимостійкості та сорти, що вимагають більшої кількості вологи. Для кожної частини області необхідно скласти своє співвідношення в структурі озимих, де мають бути присутні 4 селекційні школи в різному співвідношенні», – зазначив перший заступник Міністра.

Також він звернув увагу на вологозберігаючі технології і необхідність використання для посіву якісного зерна.

Теги