Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В Україні планується запровадити систему аграрних паспортів

В Україні планується запровадити систему аграрних паспортів

Для дотримання норм сівозміни в Україні планується розробити та впровадити систему аграрних паспортів, яка дозволить контролювати посіви різних культур у всіх регіонах країни і таким чином гарантувати продовольчу безпеку. Про це сьогодні в ході регіональної наради з питань розвитку агропромислового виробництва сільських територій Харківської області повідомив перший заступник Міністра аграрної політики і продовольства України Микола Безуглий.

«Аграрні паспорти будуть розроблені на трьох рівнях. Загальноукраїнська структура посівних площ буде розроблятися в Києві та відповідно до природно-кліматичних зон, до стану аграрного ринку, пропонувати ті культури, які можна максимально ефективно вирощувати в кожній області. Цей аграрний паспорт області буде затверджено на засіданні Кабміну. В області такий паспорт треба буде розділити між районами, а потім довести до кожного сільгоспвиробника. Будуть розроблятися аграрні паспорти кожного району, щоб сума паспортів районів дорівнювала обласному. Затверджуватися цей документ буде на сесії обласної ради. Далі за участю регіональної науки буде розроблено паспорт кожного сільгоспвиробника», - повідомив Микола Безуглий.

За його словами, систему аграрних паспортів планується впровадити протягом 2014 - 2015 рр. Для адаптації сільгоспвиробників до нових умов роботи буде визначено перехідний період від 3 до 7 років залежно від галузі і складності її реформування. Для тих аграріїв, які будуть ігнорувати вимоги аграрного паспорта, планується впровадити систему покарань.

«Законопроект рекомендує такі рівні відповідальності. Після того, коли інспекція визначить порушення, вона зробить попередження, при відсутності реакції на нього вона оштрафує виробника. Наступний крок з боку держави - заборона для сільгоспвиробника брати участь у держпрограмах підтримки. Якщо не подіє і це, наступним кроком буде переведення сільгоспвиробника на загальну систему оподаткування, тобто, ліквідація пільг по ПДВ і фіксованого податку. Якщо ж і це не допоможе, то в цьому випадку буде ставитися питання про заборону сільгоспвиробнику займатися аграрним бізнесом через примусовий розрив договорів оренди», - підкреслив Микола Безуглий.