Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківські альпіністи та журналісти виконають сходження на Ельбрус, присвячене Дню міста та завершенню чемпіонату Євро-2012

Харківські альпіністи та журналісти виконають сходження на Ельбрус, присвячене Дню міста та завершенню чемпіонату Євро-2012

11 серпня група харківських журналістів і альпіністів почне сходження на Ельбрус, присвячене Дню міста та завершенню чемпіонату Євро-2012. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції президент Харківського обласного клубу альпіністів Сергій Бершов. «Цього року ми в 10-й раз проводимо традиційну альпініаду Харківського обласного клубу альпіністів на Кавказьку вершину. Ми будемо здійснювати сходження на Східну вершину шляхом першої успішної експедиції, яка була здійснена в 1829 році під керівництвом генерала Георгія Еммануеля. Це північна сторона Ельбруса з боку Кисловодська і П'ятигорська. Сходження традиційно присвячується дню Харкова та Дню Незалежності України, а в цьому році – ще й успішно проведеному чемпіонату Європи з футболу. Ми отримали чудові відгуки від усього світового співтовариства і, зі свого боку, хочемо підняти прапор з логотипом Євро-2012 над вершиною Ельбрусу», – заявив він.

В експедиції візьме участь 20 осіб, які після прибуття на Кавказ здійснять дводенний похід, пройдуть початкову підготовку в базовому таборі і сніжно-льодові заняття на висоті 3900 м, і здійснять сходження.

Одним з учасників експедиції стане директор телеканалу «Перша столиця» Костянтин Кеворкян повідомив, що в ході сходження буде знято фільм.

«Сергій Бершов – один з найбільш знаменитих альпіністів Радянського Союзу і незалежної України, учасник сходження на Еверест. Геннадій Копійка – самий високогірний оператор на території Радянського Союзу. Обидва вони «сніжні барси» – підкорювачі найвищих вершин СРСР. У цю ж команду увійде ще один «сніжний барс» – Ігор Свергун. Йти з такими людьми – велика честь і відповідальність. Перед нами стоїть завдання зняти фільм, який міг би популяризувати харківську школу альпінізму. Це найсильніша школа в Україні, вона гідна того, щоб про неї знало якомога більше людей», – зазначив він.

Як повідомив Сергій Бершов, за альпіністскою класифікацію сходження на Ельбрус оцінюється як 2А категорія складності з 6 можливих – маршрут початкової підготовки, восходители, які вперше піднімуться на вершину Ельбрусу, отримають значок "Альпініст України".

Довідка:
Ельбрус – найвища точка Кавказу, Росії, Європи. Найвищий гірський масив згаслого вулкана Ельбрус розташований на північ від Головного Кавказького хребта. Західна вершина Ельбрусу (висота 5642 метри) і Східна (5621м) розділені сідловиною (5300м).