Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Новий закон про держзакупівлі дозволить зменшити терміни виробництва вітчизняної продукції і збільшити її конкурентоспроможність

Новий закон про держзакупівлі дозволить зменшити терміни виробництва вітчизняної продукції і збільшити її конкурентоспроможність

Внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» дозволить зменшити терміни виробництва продукції і збільшити її конкурентоспроможність. Про це заявив на прес-конференції генеральний директор ВАТ «Турбоатом» Віктор Субботін. За його словами, закон, що включив «Турбоатом» в перелік підприємств, зобов'язаних проводити тендерні торги, фактично паралізував його роботу.

«Колишній закон вимагав від нас тендерних торгів при закупівлі сировини і матеріалів. Через вимоги цього закону процедура закупівлі розтягувалася на 4 місяці. Підписавши контракт на виготовлення турбіни, ми зобов'язані поставити готову турбіну протягом 18 місяців, в умовах жорсткої конкуренції ми не можемо укласти контракт на більш тривалий термін. Така 4-місячна тендерна процедура вибивала нас з контрактних термінів виробництва і постачання турбіни. Закон про тендери ставив підприємство поза ринком і ускладнював нашу роботу. Той факт, що в Україні повернулися обличчям до вітчизняного товаровиробника – величезний плюс для всієї промисловості України», – заявив Віктор Суботін.

Він підкреслив, що назріла гостра необхідність внести зміни в Закон України «Про здійснення державних закупівель», і вивести такі заводи, як «Турбоатом» з переліку підприємств, для яких встановлений певний порядок і механізм закупівель товарів і послуг.

Генеральний директор зазначив, що «Турбоатом» не відмовляється від тендерних закупівель повністю. Ця процедура буде проводитися, але скоротиться до 2 тижнів, і дозволить в конкурентному середовищі визначити з постачальниками ціну, час та якість поставки.

ВАТ «Турбоатом» у 2011 році провело 148 процедур конкурсних торгів, за якими були укладені договори загальною вартістю 367 млн.грн., а прибуток заводу склав близько 200 млн. грн.

Теги