Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» на Харківщині будуть реалізовані проекти з енергоефективності

В рамках проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» на Харківщині будуть реалізовані проекти з енергоефективності

Cьогодні на черговому засіданні координаційної Ради з питань реалізації Проекту ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ» відбулася презентація другого етапу проекту «Підвищення енергоефективності регіонів». Участь у засіданні взяли керівники структурних підрозділів ХОДА та обласної ради, Дворічанського, Великобурлуцького, Ізюмського, Борівського, Красноградського, Балаклійського районів, які беруть участь у реалізації першого етапу Проекту з енергозбереження.

У вступному слові заступник директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА – начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків та міжнародних відносин Денис Ткачов підкреслив: «Харківська область була обрана серед 19 гідних конкурентів, і ми змогли переконати керівництво Європейського Союзу, Програму розвитку ООН в Україні в тому, що саме наша область справді може та має необхідний потенціал і можливості для реалізації проекту на своїй території. Заступник голови ХОДА Юрій Сапронов та Департамент економіки і міжнародних відносин ХОДА будуть приділяти особливу увагу реалізації цього проекту».

Сьогодні розпочато черговий етап Проекту з розробки та впровадження мікропроектів з енергоефективності об’єктів громад у сільській місцевості із застосуванням відновлювальних джерел енергії. Об’єктами проекту можуть бути школи, дитячі садки, амбулаторії сімейного типу. На думку фахівців, для нашого регіону перспективним може бути використання в системах опалення невеликих приміщень дитячих садків та ФАПів теплових насосів та сонячної енергії.

Максимальна сума гранту на енергоощадні проекти може становити до 70% вартості проекту або 20 тисяч долларів. 25% має внести місцевий бюджет, а 5% – громади. До 31 серпня мають бути визначені 8 місцевих громад з 4 районів Харківщини. Термін практичної реалізації мікропроектів у селах складає один рік, починаючи з вересня 2012 р.