Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В основу тарифної реформи слід закласти принципи енергозбереження

В основу тарифної реформи слід закласти принципи енергозбереження

Тарифи на газ для населення і для підприємств теплокомуненерго підвищуватись не будуть. Про це повідомив в ході прес-конференції віце-прем'єр-міністр України – Міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко. На його думку, таке підвищення було б соціально несправедливим. Сергій Тігіпко також зазначив, що тарифної реформою слід займатися Міністерству соціальної політики, яке врахувало б соціальні аспекти.

«При проведенні таких реформ важливо перейняти позитивний досвід інших країн. Наприклад, перед тим, як підвищувати тарифи, організовували цілий ряд програм, які дозволяли населенню займатися енергозбереженням. Подібний досвід є у Львові – там 13 банків за підтримки місцевої адміністрації видають під знижену ставку мікрокредити на заміну вікон, дверей, утеплення будинків. Ефект величезний – можна запобігти до 40% тепловтрат. Це й економія, і комфорт для людей. Також в деяких країнах, перед тим, як піднімати тарифи, річний обсяг збільшення плати нараховувався на рахунки родин, і все, що вони зуміли заощадити із цієї суми, вони могли отримати живими грішми. Це призводило до реальної економії», – повідомив віце-прем'єр-міністр.

Сергій Тігіпко зазначив, що саме ці принципи слід закласти в основу реформи, і тоді громадяни отримають справжній стимул змінювати ситуацію. Тільки адміністративним важелем переконати людей економити неможливо.

Теги