Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Конституція України є однією з найкращих в світі

Конституція України є однією з найкращих в світі

Як зазначив сьогодні в ході зустрічі з головою Харківської облдержадміністрації Михайлом Добкіним ректор Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, член Конституційної асамблеї Василь Тацій, процес створення Конституції в 1996 році був досить важким. «Фактично, ми починали будувати державу з чистого аркуша. Було підготовлено кілька варіантів проекту Конституції нашої країни, а конституційна комісія з кожного проекту вибрала найкращі пропозиції, і цей проект був переданий на розгляд до Верховної Ради. З того моменту минуло 16 років, але і сьогодні наша Конституція за своїми основними параметрами є одним з кращих зразків таких законів в світі. Мине ще багато десятиліть, і деякі розділи залишаться незмінними», – підкреслив Василь Таций.

У той же час він звернув увагу на те, що, при всій значимості цього закону, час показав його певні недоліки, які й покликана виправити нова редакція Конституції. «Даючи оцінку чинного закону необхідно пам'ятати, що це не Конституція США, це закон, що постійно працює, з чіткою регламентацією прав, обов'язків, повноважень і багатьох інших речей», – заявив Василь Тацій.

Він також зазначив, що до Конституційної асамблеї увійшли найбільш відомі вчені в галузі держави і права, найбільш досвідчені політики і державні діячі. «При підготовці Конституції 1996 року вчені нашого регіону активно брали участь, і сьогодні 15 найбільш видатних учених з Харкова беруть участь в Конституційній асамблеї, а в цілому Національну академію правових наук України представляють близько 40 осіб», – підкреслив Василь Таций.