Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Орган прибув в Харківську обласну філармонію

Орган прибув в Харківську обласну філармонію

Як повідомив сьогодні в ході прес-конференції начальник управління культури і туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов, орган, виготовлений німецькою фірмою «Александр Шуке», прибув до Харківської філармонії, де буде зберігатися до закінчення ремонту концертного залу. «Це подія національного масштабу. Вперше за 30 років Україна придбала дуже серйозний інструмент дуже високої якості, і я вас всіх від душі з цим вітаю. Ми стали володарями унікального інструменту», – підкреслив директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.

За його словами, орган був доставлений на трьох великовантажних фурах – 354 ящики, в яких, пересипані деревною стружкою та упаковані в поліетилен, перебували деталі органу. Для розвантаження прибули німецькі робітники і був встановлений спеціальний кран, що істотно полегшив їх роботу.

В даний час ці упаковки знаходяться в спеціально відведеному для них приміщенні, де постійно контролюється температура і вологість. Монтаж почнеться після того, як завершиться будівництво органного залу. За словами Юрія Янко, установка займе близько трьох місяців і ще близько 3 місяців – настройка інструменту.

Як повідомив Дмитро Кузнєцов, 1 млн. 281 тис. грн. на виплату митного збору було виділено з обласного і державного бюджетів. Вартість органу – 1 млн. 200 євро, і ця сума вже виплачена фірмі «Александр Шуке». Згідно з домовленостями, після завершення монтажу органу компанії буде перерахований останній платіж.

Також в даний час йдуть переговори про можливий продаж старого органу, що знаходиться в Успенському соборі.

Теги