Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проблеми, що виникли при роботі Регіонального перинатального центру, потрібно вирішувати на державному та обласному рівні

Проблеми, що виникли при роботі Регіонального перинатального центру, потрібно вирішувати на державному та обласному рівні

Аналіз роботи Харківського регіонального перинатального центру показав ряд проблем, які необхідно вирішувати на державному та обласному рівнях, - заявив заступник голови ХОДА Ігор Шурма. Зокрема, за його словами, мова йде про вирішення кадрового питання - в установі відчувається сьогодні дефіцит неонатологів, дитячих анестезіологів, неврологів, реабілітологів та середнього медичного персоналу. Крім цього проблемним питанням є відсутність одноразового витратного матеріалу і дорогих медикаментів для надання невідкладної допомоги та виходжування глибоконедоношених новонароджених: розчинів для внутрішньовенного харчування, препаратів для медикаментозної корекції відкритої артеріальної протоки, профілактики РС-інфекції.

«У Литві, наприклад, ці препарати входять в програми обов'язкового державного забезпечення. У нас за найскромнішими підрахунками надання високотехнологічної реанімаційної допомоги дитині вагою до 1 кг. обходиться в межах 16-20 тис. гривень на добу в перший тиждень життя і близько 12 тис. гривень на добу на 2, 3 тижня», - повідомив Ігор Шурма.

За його словами, також у Регіональному перинатальному центрі є гостра необхідність у працюючих на мікродозах і мікрометодиках автоматичних лабораторних аналізаторах для недоношених новонароджених. У табелі оснащення перинатального центру вони не передбачені, а існуюче лабораторне обладнання не дозволяє обстежити новонароджених менше 1 кг відповідно до національних і, тим більше, європейських стандартів та протоколів, оскільки для цього у них треба забрати третину об'єму крові. Як повідомив Ігор Шурма, до кінця року планується закупити необхідні аналізатори за рахунок обласного бюджету.

Теги