Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкриється комунікаційний центр для прийомних батьків та батьків-вихователів області, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

У Харкові відкриється комунікаційний центр для прийомних батьків та батьків-вихователів області, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Сьогодні у Харкові відбулася презентація комунікаційного центру для прийомних батьків та батьків-вихователів області, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також для звичайних родин, які виховують дітей. Він розташований за адресою: вул. Фрунзе, 5. Центр організований нідерландським благодійним фондом «Дихання» в межах проведення чемпіонату з футболу «ЄВРО - 2012», за участю приватного сімейного центру «Лелека» та за підтримки Харківської обласної державної адміністрації.

У заході взяли участь заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Пітер Ян Волтерс.

Як повідомив Ігор Шурма, комунікаційний центр відкриє свої двері для практичної роботи з 1 вересня 2012 року. У центрі планується надавати наступні послуги: психолога; сексопатолога; визначення дітей із майбутньої професії з урахуванням здібностей та нахилів (тестування, профорієнтація). Планується проведення постійних зустрічей батьків-вихователів та прийомних батьків та отримання консультацій юристів, педагогів, психологів, лікарів-фахівців.

Для сімей з дітьми буде відкрито: пункт дитячого харчування молочної кухні; перукарню для дітей та мам; кабінет масажу для дітей; басейн для дітей першого року життя; фітобар для дітей. Для сімей з дітьми, які будуть відвідувати комунікаційний центр, буде створена зручна автопарковка, дитячий майданчик на подвір’ї.

«Те, що сьогодні відбувається, стало можливим завдяки добрій волі людей зробити корисне для тих, хто цього потребує. Це є бажання до співпраці двох держав – України та Нідерландів, це є бажання державних структур та соціально відповідального бізнесу створити щось для тих дітей, які потребують допомоги.
Цьому сприяло і проведення фінальної частини Євро-2012 у Харкові. Те, що сьогодні відбувається тут, на цій площадці, можна назвати обличчям футболу поза стадіоном. Люди, які грають у футбол, які пов’язані з ним, завжди підтримують соціальні проекти. Прикладом цього є сьогоднішня акція з боку наших голландських друзів, і я хочу подякувати голландським партнерам за ту роботу, яку вони сьогодні проводять. Харківська обласна державна адміністрація завжди буде сприяти людям, які роблять добрі справи, ми завжди відкриті для тих людей, які ідуть до нас з добром, і щиро сподіваємося, що цей добрий приклад буде підтримано в майбутньому», - підкреслив у ході презентації центру Ігор Шурма.

Довідка. Станом на 11 червня 2012 року на обліку служб у справах дітей місцевих органів влади перебуває 4844 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 3028 дітей (62,5%) виховуються під опікою, піклуванням фізичних осіб; 904 дитини (18,7%) виховуються у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях. Таким чином, 81,2% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування виховується у сімейних формах виховання. Протягом 2012 року рівень влаштування дітей до сімейних форм виховання збільшився на 1,8%.

На даний час в області утворено і працює 56 дитячих будинків сімейного типу та 319 прийомних сімей. Протягом 2012 року в області утворено 18 прийомних сімей та дитячий будинок сімейного типу. Упродовж січня-червня 2012 року до зазначених сімейних форм виховання передано 73 дитини. Протягом цього року із числа вихованців дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей було усиновлено 5 дітей, із яких 3 – самими прийомними батьками.