Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрилася виставка «Eastern Allstars», присвячена зіркам футболу Східної Європи

У Харкові відкрилася виставка «Eastern Allstars», присвячена зіркам футболу Східної Європи

Сьогодні в Харкові у галереї «АВЭК» напередодні старту Євро-2012 відбулося відкриття виставки «Eastern Allstars», в рамках якої зібрані дані про 12 видатних футболістів зі Східної Європи. Так звана Єдина Команда Мрії Євро 2012 включає в себе кращих гравців за 100 років історії футболу від Балтики до Чорного моря. Зокрема, мова йде таких відомих спортсменів, як Олег Блохін, Гжегож Лято, Микола Трусевич, Герард Цеслік і Валерій Лобановський. У відкритті виставки взяли участь голова ХОДА Михайло Добкін, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат, Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Сергій Семенов, заступник Генерального консула Федеративної Республіки Німеччина в Донецьку Матіас Кох.

«Під час чемпіонату позафутбольна програма буде дуже насиченою. Мені дуже приємно, що починається чемпіонат у нас з проведення такої виставки, яка дасть можливість ще раз згадати великих футболістів, ті непрості часи, які розділяли наші держави залізною завісою, і всім разом порадіти, що ми змогли пройти достойно свій шлях, і сьогодні живемо в незалежних державах, але знаходимося в братських відносинах. Дуже цікавий підхід до цієї виставки. Вперше спробували об'єднати під егідою однієї команди спортсменів, які грали за різні збірні, в різних країнах. Коли в одному ряду стоять прізвища Трусевича, Лобановського, Бонека, Блохіна та інших видатних спортсменів, згадуєш, що вони грали на твоїх очах, ти був причетний до їх великих перемог, трагічних програшів і вболівав, переживав, сподівався і вірив в кращий результат кожного матчу. Тому на цій виставці себе відчуваєш частиною команди, тим, кого називають «Дванадцятим гравцем», - розповів Михайло Добкін.

«Цей проект є однією з небагатьох реалізацій інноваційних концепцій історичної освіти, і вже 10 років поляки та німці здійснюють цей проект в Інституті прикладної історії у Франкфурті-на-Одері. На виставці можна побачити біографії 12 футболістів, які представляють футбол України та Польщі. Біографії вибрані так, щоб показати на тлі футболу історію розвитку цього регіону в XX столітті. Я впевнений, що ця виставка буде цікавою не тільки мешканцям Харкова, але і всім гостям, які приїдуть до нашого міста для того, щоб брати участь в Євро-2012», - підкреслив у свою чергу Ян Гранат.