Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Завдяки злагодженій роботі на Харківщині вдалося уникнути надзвичайних ситуацій при вивезенні пестицидів

Завдяки злагодженій роботі на Харківщині вдалося уникнути надзвичайних ситуацій при вивезенні пестицидів

З початку поточного року з території Харківської області було вивезено 1070 тонн пестицидів і небезпечних речовин. Як наголосив сьогодні під час програми «Ранковий ексклюзив» начальник Головного управління охорони навколишнього середовища в Харківській області Роман Квартенко, завдяки злагодженій роботі всіх служб на Харківщині вдалося уникнути надзвичайних ситуацій при перезатарюванні та вивезенни пестицидів. «Хочу подякувати і обласній державній адміністрації, і районним адміністраціям тих районів, де були пестициди, тому що там злагоджено працювали всі служби, і цей контроль дозволив уникнути надзвичайних ситуацій, пов'язаних з розливом отрутохімікатів. Все робилося програмно, системно, за чітко затвердженим графіком», - підкреслив він.

У той же час, як повідомив Роман Квартенко, незважаючи на те, що план з вивезення пестицидів на 2012 рік виконано повністю, в області триває робота з дослідження отрутохімікатів, які були виявлено на території ДП «Хімпром».

«На території «Хімпрому» на двох складах ще з 1995 року зберігалися непридатні до використання пестициди, які раніше випускав цей завод. Сам «Хімпром» з 2009 року не працює, зараз йде його санація, і за тією інформацією, яку ми мали, там зберігалося близько тисячі тонн пестицидів. Але коли наша комісія почала працювати, ми побачили, що на території заводу є ще місця, де після демонтажу обладнання залишилися отрутохімікати та пестициди. Зараз ведеться лабораторний аналіз, який встановить природу цих речовин, і лише після цього ми зможемо ухвалювати рішення. Ми пишемо листи до Кабінету Міністрів про ситуацію, яка склалася на підприємстві. Справа в тому, що ця ситуація склалася не вчора, пестициди лежать там з 2007 року, і під час демонтажу обладнання, санації ніхто не звернув на це уваги», - підкреслив Роман Квартенко.