Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області 7 людей уклали договори на придбання житла на умовах іпотеки

У Харківській області 7 людей уклали договори на придбання житла на умовах іпотеки

Перші 7 осіб - мешканців Харківської області, в рамках плану соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича, уклали договори на придбання житла у харківської компанії «Трест Житлобуд - 1» та «Ощадбанком» на умовах Програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для будівництва доступного житла. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив голова Харківської ОДА Михайло Добкін.

«Умови, які запропоновані державою, повністю влаштовують перших 7 щасливчиків. Це кредит на 12 і більше років під 3% річних. Умови придбання житла прості: повинен бути сукупний дохід не менше 6 тис. гривень на сім'ю. Якщо сім'я складається з 2-х чоловік, то за іпотекою вони можуть купити близько 40 кв. м. з розрахунку на людину. Якщо сім'я складається з 3-х чоловік, то держава визначила, що вони мають право на таких умовах купити квартиру з розрахунку 58 кв. м. на людину, але в разі певних життєвих умов до 25% цю площу можна збільшити і вона зросте до 72 кв.м. на людину. Якщо хто-небудь захоче купити ще більшу площу, то до 72 кв.м. на людину зможе купити, враховуючи умови, які надає держава. А додаткову площу, яка виходить за межі розроблених урядом пропозицій, люди будуть купувати вже за ринковою вартістю. Вартість 1 кв. м. в обласних центрах визначена до 5 тис. гривень, в містах обласного значення до 4 тисяч грн. в месяц», - сказав глава області.

За його словами, на сьогоднішній момент будівельники запропонували 6 будинків, 5 з яких знаходяться у м. Харкові та 1 в м. Лозова. Також Михайло Добкін додав, що в реалізації такої програми тепер будуть брати участь ще 4 будівельні компанії - «Житлобуд - 2», «Авантаж», «Макрокап Девелопмент Україна» і компанія «Флас».

«Всього на Харківську область для компенсації відсоткової ставки виділено 47 млн. грн. За підрахунками фахівців, на цю суму через іпотеку можна буде реалізувати близько 3 тис. квартир в Харкові і в містах Харківської області», - додав голова ХОДА.