Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Вихованці клубу юних моряків зустрілися з харківським яхтсменом, який здійснив навколосвітню подорож на вітрильній яхті «Купава»

Вихованці клубу юних моряків зустрілися з харківським яхтсменом, який здійснив навколосвітню подорож на вітрильній яхті «Купава»

Сьогодні в Харківському дитячо-юнацькому клубі моряків відбулася творча зустріч з харків'янином, яхтсменом Андрієм Зубенко, який здійснив навколосвітню подорож у складі екіпажу української яхти «Купава». Навколосвітня експедиція почалася в Києві 11 листопада 2009 року. Маршрут яхтсменів пролягав через Чорне море, протоки Босфор і Дарданелли, країни Європи, протоку Гібралтар, Канарські о-ви і о-ви Кабо Верде в Атлантичному океані, країни Латинської Америки, протоку Бігля, о. Робінзона Крузо і о. Великодня в Тихому океані, о-ви Полінезії і о-ви Кука, Нову Зеландію, Індонезію, острови Індійського океану, Суецький канал, Саудівську Аравію, Єгипет, Ізраїль і Туреччину назад до Києва.

«Все почалося з мрії. Про навколосвітку мріють, напевно, всі хлопці. Я у дитинстві мріяв, коли читав «Робінзона Крузо» і Жюль Верна. Наша яхта довгий час стояла на березі, куди ми її підняли для ремонту, і в екіпажу навіть виникли сумніви, але потім ми її скинули і пішли. Спочатку ми планували невеликі походи на Кариби або до Австралії, а потім, коли ми переглянули маршрут, побачили ці місця на карті – душа защемила, і ми вирішили йти в навколосвітку», – почав свою розповідь Андрій Зубенко.

Самий жорсткий шторм зустрів моряків ще в початку шляху, в Чорному морі, після нього в Стамбулі на яхті велися ремонтні роботи. Андрій Зубенко розповів про красу італійського міста Катанья на о. Сицилія і висловив розчарування в Ріо-де-Жанейро. У той же час, за його словами, в країнах Латинської Америки дуже люблять футбол. Випробуванням для екіпажу стало плавання в Аденській затоці, де орудують сомалійські пірати, але цю ділянку шляху вони пройшли без неприємних зустрічей. З особливою любов'ю яхтсмен згадав канали Патагонії:

«Патагонія – найцікавіше місце на землі, воно стало перлиною нашого плавання. Тільки заради нього можна було йти в похід. Весь наш шлях не йде ні в яке порівняння з однією цією ділянкою довжиною в 2000 миль. Абсолютно дика природа, повна відсутність людини, приголомшлива краса. Найдавніші льодовики, які, я вважав, закінчилися в епоху динозаврів, а тут вони були у всій своїй красі. Але йти по цих каналах виявилося набагато складніше, ніж навіть у мису Горн, недарма ці краї називають батьківщиною вітрів. Ми йшли взимку, коли там сильні вітри, постійний шторм і весь час ллють дощі або йде сніг».

Експедиція закінчилося 3 травня 2012 року. Вітрильник і його екіпаж перетнули 3 океани і здійснили навколосвітню подорож за 888 днів. Під час походу екіпаж складався з 4-х осіб, з яких беззмінними були капітан Юрій Бондар і помічник капітана Андрій Зубенко. З борту яхти було проведено кілька тисяч сеансів зв'язку з радіоаматорами багатьох країн світу.

Наостанок яхтсмен подарував клубу юних моряків карту, на якій берегова команда яхти «Купава» кожен день відзначала її місцезнаходження

Довідка:
Андрій Віталійович Зубенко народився в 1968 році в Харкові, закінчив харківську школу, і поступив у військово-морське училище у Владивостоці. Після училища повернувся в рідне місто, де закінчив Харківський авіаційний інститут і пройшов при ньому аспірантуру.
На початку 2000 року наш земляк переїхав до Києва, де став членом Київського міського крейсерського яхт-клубу і в 2004 році завоював титул Чемпіона України з вітрильного спорту.
«Купава» ˜– яхта півтонного класу водотоннажністю 3,5 тонни, виготовлена ​​з дерева.